Masz ochotę na lekką kolację w azjatyckim stylu? Przygotuj sałatkę z krewetkami marynowanymi w chili i cytrynie z dodatkiem pietruszki.…

Masz ochotę na lekką kolację w azjatyckim stylu? Przygotuj sałatkę z krewetkami marynowanymi w chili i cytrynie z dodatkiem pietruszki.…
Ten prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy garść makaronu,…
Herbata z jadalnymi kwiatami to jeszcze rzadko spotykany napój. Dlatego tak oryginalny, a do tego banalny w wykonaniu. Przed jego…
Kuchnia wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością. Paradoksalnie, decydując się na wykluczenie mięsa z jadłospisu, możemy dzięki temu odkryć zupełnie…
Jeśli w najbliższym czasie szykuje ci się spotkanie w kobiecym gronie, przygotuj nietypowy deser – pralinki z białej czekolady ze…
Tradycyjne bajgle wywodzą się najprawdopodobniej z Krakowa. Później, razem z podróżującymi za ocean osadnikami, dotarły do Ameryki Północnej, a konkretnie…
Fleksitarianizm to dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie…
Pancakes, czyli inaczej mówiąc – puszyste placki na maślance – mają tę moc i poprawiają humor w zimowy dzień. Dobre…
Nie ma lepszych upominków niż te, które przygotowujemy samodzielnie, a w ich wykonanie wkładamy całe serce. Właśnie takie prezenty są…
Jeśli w tegoroczny Tłusty Czwartek marzy ci się łakomstwo, lecz niekoniecznie tylko słodkie, przygotuj pączki na słono, podane w towarzystwie…
Czy wiesz, że w każdym ziarnku popularnych, indyjskich przypraw kryje się bogactwo witamin i składników, które szczególnie w trudnym, zimowym…
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach zmysł smaku klasyfikuje to, co…
Masz ochotę na coś słodkiego w karnawale? Zrób kruchą tartę wypełnioną skyrem waniliowym. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a jogurtowa…
Szukasz pomysłu na szybką karnawałową przekąskę? Zrób dip z awokado z dodatkiem mięty. Idealny do krakersów, grzanek, świeżych warzyw pokrojonych…
Zmarzłaś, zmęczyłaś się, masz dość świątecznej bieganiny? Zaparz herbatę z aromatycznymi dodatkami. Wzmocni odporność i pomoże uspokoić myśli. Potrzebujesz chwili…
Dawniej pierniki sprzedawane były w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób ze względu na bogate w witaminy i składniki…
Masz ochotę upiec na Święta coś wyjątkowego? Przygotuj wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską. Nie tylko…
Chcesz, by mikołajkowy nastrój towarzyszył ci nie tylko w Mikołajki? Zrób coś pysznego do jedzenia: naleśniki, tartaletki. Przed świętami warto…
Tradycyjny, domowy rosół to w polskiej kuchni prawdziwy klasyk, który podajemy zazwyczaj z cienkim makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy…
Pomidorowa zupa „jak u mamy”, aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki…
Kolor pomarańczowy symbolizuje energiczność, dynamizm i radość i w dużej mierze pobudza apetyt. Jeśli do tych zalet dodamy jeszcze przepyszny…
Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić jesienne menu. Przykładem są…
Marchewka, pietruszka, pęczak, czerwona soczewica i zioła, a do tego czterdzieści pięć minut pracy. Warto? Warto! Efekt to pyszne, zdrowe…
Jeśli myślisz, że kurczak na obiad to nuda, zrób udka grillowane w piekarniku z gruszkowym miodem, warzywami i sosem musztardowym,…
Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają precyzyjnie dobrane…
Kanadyjka Jennifer MacKenzie przekonuje, że konserwowanie żywności to prawdziwa sztuka. Wekowanie pozwala w bezpieczny i zdrowy sposób przechowywać ulubione smaki…
Jeśli dziś jest ten dzień, że mówisz sobie od rana: „Nie daję rady bez czekolady”, nie męcz się. Przyrządź kubek…
Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią rarytas sam w sobie,…
Wśród niezliczonych metod przygotowywania jajek – na miękko, na twardo, sadzonych, faszerowanych, marynowanych, pod postacią omletów, jajecznicy czy w formie…