Fleksitarianizm to dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Jakie korzyści niesie dla naszego organizmu i środowiska?  

Wszyscy wiemy, czym jest wegetarianizm, jednak w połączeniu z przedrostkiem „fleksi” nabiera zupełnie innego, nowego znaczenia. To dieta, która opiera się głównie na żywności roślinnej, jednak nie eliminuje całkowicie mięsa, a jedynie je ogranicza. Dlaczego jest to zdrowsze rozwiązanie?

Zdrowszy organizm i środowisko

Wołowina i wieprzowina to bogate źródła tłuszczów nasyconych, które w nadmiernej ilości niekorzystnie wpływają na układ krążenia, powodując między innymi problemy z sercem. Dodatkowo prowadzą do zakwaszenia organizmu oraz pogorszenia stanu naszego metabolizmu. Poza tym, spożywając mniej mięsa przyczynimy się do zmniejszenia produkcji paszy dla zwierząt, która ściśle jest związana z wycinką drzew. To automatycznie będzie miało pozytywny wpływ na środowisko, gdyż ograniczymy produkcję CO2 do atmosfery.

Jak często jeść mięso?

Główną zasadą fleksitarianizmu jest zmniejszenie ilości mięsa w posiłkach. Jeśli do tej pory było ono nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, to warto zacząć od jednego bezmięsnego dnia w tygodniu. Następnie możemy zwiększyć ilość takich dni, aż do jedzenia mięsa okazjonalnie, np. w trakcie wizyty u znajomych czy w czasie świąt. Jeśli decydujemy się na mięso, warto wybierać to pochodzące z małych hodowli, przestrzegających zasad ekologicznego chowu i humanitarnego uboju.

Czym zastąpić mięso?

Mimo tego że mięso jest świetnym źródłem żelaza oraz cennego białka, to możemy je zastąpić. Czym? Najlepiej w tej roli sprawdzą się tzw. rośliny strączkowe, których nasiona są cennym pokarmem dla organizmu człowieka. Tego typu rośliny mają ogromne walory zdrowotne. Zawierają dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, dobre tłuszcze, węglowodany, pożyteczny błonnik oraz przeciwutleniacze.

Do tego typu roślin strączkowych należy choćby cieciorka, która dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega anemii oraz bobik, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Wśród nich znajdziemy również fasolę, soczewicę, soję oraz groch. To nie tylko zdrowe, ale i smaczne produkty, z których można przygotować wspaniałe dania.

Makaron z ciecierzycą i pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie cieciorki, np. Jasmeen
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 400 g makaronu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czerwonej papryki słodkiej
  • szczypta świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i dodajemy curry, słodką paprykę oraz szczyptę pieprzu. Dorzucamy pomidory z puszki, całość mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i gotowy makaron. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, a przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.