Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Placki ziemniaczane z cukinią idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.
Żywe i intensywne kolory sierpniowych warzyw sprawiają, że każde danie z ich użyciem smakuje tak dobrze, jak wygląda. Pomarańczowe marchewki, czerwone buraczki, fioletowa cebula, biały kalafior, zielony brokuł, czy multikolorowa kapusta – te niezwykle proste, uprawiane lokalnie i często niedoceniane warzywa to prawdziwa skarbnica smaku i wartości odżywczych. Czas odkryć ich pełen potencjał!
Środek wakacji to czas, gdy warzywne grządki uginają się od jędrnych cukinii, bakłażanów i pomidorów, a strąki fasolki, bobu i zielonego groszku pną się do nieba. Lato zachęca do odwiedzin lokalnych targowisk, które jak nigdy wcześniej zachwycają bogactwem kolorów, smaków i aromatów. Nic, tylko jeść warzywa!
Soki to nieodłączny element zdrowej kuchni. Te świeżo wyciskane, niepasteryzowane poprawiają pracę naszego wnętrza, zaspokajają apetyt i są niezbędne dla świetnego samopoczucia. Naturalne soki uzupełniają minerały, eliminują wzdęcia, poprawiają pracę jelit – po prostu pomagają odzyskać zdrowie. Warto więc zacząć dzień od soku i w ten sposób „obudzić” układ trawienny.
Podlasie to jedyny region w Polsce o tak silnym zróżnicowaniu kulturowym. Mieszają się tu tradycje wszystkich największych religii świata oraz wpływy kształtowania się tożsamości całej Europy Wschodniej. Wielokulturowość regionu jest szczególnie widoczna w tutejszej kuchni, gdzie przenikają się tradycyjne przepisy polskie, białoruskie, ukraińskie, litewskie i żydowskie.
Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu dnia. Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie dzieciom zdrowych nawyków żywieniowych.
Uwielbiamy celebrować przedświąteczne chwile. Przygotowania do Wielkanocy rozpoczynamy, gdy tylko poczujemy na twarzy pierwsze promienie wiosennego słońca. Ozdoby wielkanocne pojawiają się na sklepowych półkach już w marcu, a my przymierzamy się do planowania wielkanocnego menu. Wielkanocne specjały to głównie tradycyjne potrawy, choć coraz częściej z nowoczesnym twistem.
Na zimowy odpoczynek wielu z nas chętnie wybiera góry. Górskie miejscowości mają do zaoferowania nie tylko szlaki narciarskie i piesze, ale unikatową kuchnię, choć potrawy w tych regionach są często dość kaloryczne, treściwe i rozgrzewające. Jakie są popularne dania ze stoków?
Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie? Oto przepisy na szybkie sylwestrowe przekąski.
Kremowy smak, maślana konsystencja i chrupkie wykończenie. Risotto dyniowe to sycąca odpowiedź na mroźne popołudnia oraz ochotę na rozgrzewający posiłek. To również opowieść o pięknej, złotej jesieni, która właśnie zamienia się w zimę.
Latem zajadamy się goframi z bitą śmietaną i jagodami czy truskawkami, a jesienią i zimą owoce zastępujemy konfiturami lub sosem czekoladowym. Przepisów na gofry jest mnóstwo, a ich smak zależy nie tylko od tego, co na nich położymy, ale też od dodatków do samego ciasta.
Gęsina uchodzi za arystokrację pośród drobiu. Jest to mięso niezwykle aromatyczne, a przy tym delikatne i zdrowe. Kotlet schabowy to jakby jej przeciwieństwo: pospolity, serwowany w barach mlecznych, robiony z mniej szlachetnego mięsa, czyli wieprzowiny. Co je łączy? To każdemu dobrze znane klasyki polskiej kuchni, które w listopadzie obchodzą swoje święto. Na naszych stołach pojawiają się od lat, cieszą nasze podniebienia i stanowią część kanonu polskiej tradycji kulinarnej.
Dynia jest symbolem jesieni. Oprócz oczywistych walorów kulinarnych ceniona jest także za swoją różnorodność i estetykę. Jak za pomocą delikatnej w smaku dyni oczarować gości? Oto 5 pomysłów na oryginalne dania z dyni.
Sezon jesienny to prawdziwa gratka dla miłośników zbierania grzybów. Kiedy tylko pogoda zaczyna sprzyjać, aby w lasach był prawdziwy wysyp dorodnych okazów, nadchodzi czas wziąć koszyk w dłoń i ruszyć na grzybobranie. Jest to również jeden z pierwszych zwiastunów nadchodzących świąt. Czy można sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Jednak żeby przetrwały one nie tylko do grudnia, ale i dłużej, warto dowiedzieć się, w jaki sposób przechowywać grzyby, aby nie straciły walorów smakowych i zapachowych. Oprócz popularnego suszenia, grzyby można także zamrozić. Odpowiednie przygotowanie do procesu mrożenia to klucz do zachowania ich aromatycznych właściwości!
Jesienny koktajl na odporność i dla zdrowych zębów to świetny sposób na zadbanie o swoje zdrowie w chłodniejsze dni. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł.
Niektórych kawowych purystów z całą pewnością można by straszyć mieloną kawą. Już słyszymy te nerwowe argumenty — utracone aromaty, wilgoć i smak wciągane przez kawę z otoczenia, marnowanie surowca, ograniczanie sobie doznań sensorycznych… Wszystko to pewnym stopniu prawda. Jednak, o ile nie prowadzimy kawiarni specialty, to wyśrubowane normy dbania o pierwszorzędną jakość kawy możemy trochę rozluźnić! Kawa mielona bywa w domu niezbędna!
Apetyt na słodką przekąskę pojawia się niespodziewanie. Kiedy przychodzi ochota na coś pysznego, długotrwałe przygotowania mogą być minusem. Dlatego warto zapoznać się z przepisem na szybkie ciasto. Deser gotowy w mig to jest to!
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący, rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna domowa pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem?
Wellbeing, czyli troska o siebie powinna być naszym priorytetem bez względu na to, jak intensywny jest nasz tryb życia. W przeciwieństwie do filozofii wschodnich – które kładą nacisk na równowagę, harmonię i życie zgodne z naturą – w naszej kulturze często nie przykładamy do tego należytej uwagi. Na tle innych Europejczyków żyjemy średnio o 4 lata krócej. Wiele do życzenia pozostawiają także nasze nawyki żywieniowe. Tymczasem dieta Azjatów jest postrzegana za jedną z najzdrowszych na świecie. Czy faktycznie sekret ich długowieczności znajdziemy w kuchni? Warto to sprawdzić!
Rok szkolny za pasem. Wielu rodziców zastanawia się, co przygotowywać dziecku na drugie śniadanie. Sami też chcieliby jeść na lunch posiłki, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Idealną opcją w obu przypadkach może się okazać bento. Czym dokładnie jest i dlaczego sprawdza się znakomicie zamiast tradycyjnych kanapek?
Sernik to kwintesencja tego, czego każdy z nas szuka w udanym cieście. Jest dobrą propozycją dla wszystkich, bez względu na preferencje żywieniowe. Występuje w wielu wersjach, co sprawia, że każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie. Baskijski, wiedeński, wegański, a może sernik na zimno? Każdy z nich ma swoje sekrety, które warto znać, by wypiek okazał się sukcesem.
Kolorowo, pysznie, zdrowo! Pudding chia z dodatkiem matchy i malin to sposób na śniadanie, pomysłową przekąskę czy deser dla gości. Dodatkowym atutem jest to, że jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Zdrowe zęby lubią higienę jamy ustnej, regularne wizyty u dentysty, czy unikanie szkodliwych nawyków. Jednak nie bez znaczenia jest także dieta, która dostarcza niezbędnych witamin i minerałów do budowy i ochrony szkliwa oraz tkanek przyzębia. Do najważniejszych składników odżywczych należą między innymi wapń, witaminy C i D, fosfor i probiotyki. Źródła tych składników mogą być różne, ale jedną z najsmaczniejszych form dostarczania ich szczególnie latem, mogą być orzeźwiające koktajle.
Lato, długie wieczory i rozmowy z przyjaciółmi, którzy właśnie wpadli do was na małą kolację. Brzmi sielsko, prawda? I tak może być, bez konieczności przesiadywania w ciepłe dni w kuchni. Oto garść inspiracji i wege przepisy na letnie imprezy.
Stało się, mamy sukces w świecie gastronomii! W tym roku prestiżowe wyróżnienie, gwiazdka Michelin, trafiła do warszawskiej restauracji Nuta, której twórcą jest znany z nietuzinkowego podejścia do kuchni polskiej, mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra. Tym samym stolica, po dwuletniej pandemicznej przerwie spowodowanej pandemią, odzyskała swoją gwiazdkę!
Szybki, prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny. Wegański chlebek na bazie mieszanki ziaren: słonecznika, orzeszków pinii, siemienia i orzechów to pomysł na szybkie śniadanie albo lunch. A jego przygotowanie nawet debiutantom w kuchni nie sprawi problemu.
Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć nowalijki. Młoda kapusta, bogata w cenne witaminy i wyjątkowo pyszna, zwykle podawana jest na gorąco z dużą ilością koperku i w towarzystwie młodych ziemniaków. Chcecie przyrządzić ją inaczej? Oto przepis na łososia z młodą kapustą podanego z cytrynową sałatką z kalafiora.
Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim ze święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i wypiekami. Co przygotować na te święta? Oto przepisy szefa kuchni Marcina Sikory na tradycyjne dania.
Tradycyjny wypiek, ale z lekkim, nowoczesnym twistem? Oto przepis na bezglutenowy sernik mango z bakaliami. Obłędnie smakuje, pięknie pachnie i bajecznie wygląda! W sam raz na Wielkanoc.
Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne wielkanocne potrawy. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego warto poza sprawdzonymi klasykami wprowadzić do świątecznego menu coś nowego.