Szybkie sylwestrowe przekąski – inspiracje ze świata

Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie? Oto przepisy na szybkie sylwestrowe przekąski.

Risotto dyniowe z orzechami nerkowca 

Kremowy smak, maślana konsystencja i chrupkie wykończenie. Risotto dyniowe to sycąca odpowiedź na mroźne popołudnia oraz ochotę na rozgrzewający posiłek. To również opowieść o pięknej, złotej jesieni, która właśnie zamienia się w zimę.

Słodkie gofry na różne sposoby

Latem zajadamy się goframi z bitą śmietaną i jagodami czy truskawkami, a jesienią i zimą owoce zastępujemy konfiturami lub sosem czekoladowym. Przepisów na gofry jest mnóstwo, a ich smak zależy nie tylko od tego, co na nich położymy, ale też od dodatków do samego ciasta.

Gęsina i schabowy – listopadowe klasyki w polskiej kuchni

Gęsina uchodzi za arystokrację pośród drobiu. Jest to mięso niezwykle aromatyczne, a przy tym delikatne i zdrowe. Kotlet schabowy to jakby jej przeciwieństwo: pospolity, serwowany w barach mlecznych, robiony z mniej szlachetnego mięsa, czyli wieprzowiny. Co je łączy? To każdemu dobrze znane klasyki polskiej kuchni, które w listopadzie obchodzą swoje święto. Na naszych stołach pojawiają się od lat, cieszą nasze podniebienia i stanowią część kanonu polskiej tradycji kulinarnej. 

5 pomysłów na oryginalne dania z dyni

Dynia jest symbolem jesieni. Oprócz oczywistych walorów kulinarnych ceniona jest także za swoją różnorodność i estetykę. Jak za pomocą delikatnej w smaku dyni oczarować gości? Oto 5 pomysłów na oryginalne dania z dyni.

Czy można zamrozić grzyby? Praktyczne wskazówki na zapasy do kuchni!

Sezon jesienny to prawdziwa gratka dla miłośników zbierania grzybów. Kiedy tylko pogoda zaczyna sprzyjać, aby w lasach był prawdziwy wysyp dorodnych okazów, nadchodzi czas wziąć koszyk w dłoń i ruszyć na grzybobranie. Jest to również jeden z pierwszych zwiastunów nadchodzących świąt. Czy można sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Jednak żeby przetrwały one nie tylko do grudnia, ale i dłużej, warto dowiedzieć się, w jaki sposób przechowywać grzyby, aby nie straciły walorów smakowych i zapachowych. Oprócz popularnego suszenia, grzyby można także zamrozić. Odpowiednie przygotowanie do procesu mrożenia to klucz do zachowania ich aromatycznych właściwości!

Kawa mielona – jak ją prawidłowo przechowywać i zachować świeżość?

Niektórych kawowych purystów z całą pewnością można by straszyć mieloną kawą. Już słyszymy te nerwowe argumenty — utracone aromaty, wilgoć i smak wciągane przez kawę z otoczenia, marnowanie surowca, ograniczanie sobie doznań sensorycznych… Wszystko to pewnym stopniu prawda. Jednak, o ile nie prowadzimy kawiarni specialty, to wyśrubowane normy dbania o pierwszorzędną jakość kawy możemy trochę rozluźnić! Kawa mielona bywa w domu niezbędna!

Domowa pizza z naturalnych składników

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący, rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna domowa pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? 

Wellbeing – zadbaj o siebie w azjatyckim stylu

Wellbeing, czyli troska o siebie powinna być naszym priorytetem bez względu na to, jak intensywny jest nasz tryb życia. W przeciwieństwie do filozofii wschodnich – które kładą nacisk na równowagę, harmonię i życie zgodne z naturą – w naszej kulturze często nie przykładamy do tego należytej uwagi. Na tle innych Europejczyków żyjemy średnio o 4 lata krócej. Wiele do życzenia pozostawiają także nasze nawyki żywieniowe. Tymczasem dieta Azjatów jest postrzegana za jedną z najzdrowszych na świecie. Czy faktycznie sekret ich długowieczności znajdziemy w kuchni? Warto to sprawdzić! 

Japońskie bento zastępuje kanapki 

Rok szkolny za pasem. Wielu rodziców zastanawia się, co przygotowywać dziecku na drugie śniadanie. Sami też chcieliby jeść na lunch posiłki, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Idealną opcją w obu przypadkach może się okazać bento. Czym dokładnie jest i dlaczego sprawdza się znakomicie zamiast tradycyjnych kanapek?

Sernik – z rodzynkami czy bez? Wariantów jest znacznie więcej!

Sernik to kwintesencja tego, czego każdy z nas szuka w udanym cieście. Jest dobrą propozycją dla wszystkich, bez względu na preferencje żywieniowe. Występuje w wielu wersjach, co sprawia, że każdy z nas znajdzie wśród nich coś dla siebie. Baskijski, wiedeński, wegański, a może sernik na zimno? Każdy z nich ma swoje sekrety, które warto znać, by wypiek okazał się sukcesem.

Zdrowe zęby – wypróbuj 3 pyszne przepisy

Zdrowe zęby lubią higienę jamy ustnej, regularne wizyty u dentysty, czy unikanie szkodliwych nawyków. Jednak nie bez znaczenia jest także dieta, która dostarcza niezbędnych witamin i minerałów do budowy i ochrony szkliwa oraz tkanek przyzębia. Do najważniejszych składników odżywczych należą między innymi wapń, witaminy C i D, fosfor i probiotyki. Źródła tych składników mogą być różne, ale jedną z najsmaczniejszych form dostarczania ich szczególnie latem, mogą być orzeźwiające koktajle. 

Wege przepisy na letnie imprezy

Lato, długie wieczory i rozmowy z przyjaciółmi, którzy właśnie wpadli do was na małą kolację. Brzmi sielsko, prawda? I tak może być, bez konieczności przesiadywania w ciepłe dni w kuchni. Oto garść inspiracji i wege przepisy na letnie imprezy.

Warszawska Nuta i gwiazdka Michelin!

Stało się, mamy sukces w świecie gastronomii! W tym roku prestiżowe wyróżnienie, gwiazdka Michelin, trafiła do warszawskiej restauracji Nuta, której twórcą jest znany z nietuzinkowego podejścia do kuchni polskiej, mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra. Tym samym stolica, po dwuletniej pandemicznej przerwie spowodowanej pandemią, odzyskała swoją gwiazdkę! 

Wegański chlebek z ziarnami

Szybki, prosty w wykonaniu, zdrowy i pyszny. Wegański chlebek na bazie mieszanki ziaren: słonecznika, orzeszków pinii, siemienia i orzechów to pomysł na szybkie śniadanie albo lunch. A jego przygotowanie nawet debiutantom w kuchni nie sprawi problemu. 

Młoda kapusta z pieczonym łososiem

Maj to miesiąc rozpoczynający sezon na smaczne i pełne witamin warzywa. W sklepach i na straganach coraz częściej można znaleźć nowalijki. Młoda kapusta, bogata w cenne witaminy i wyjątkowo pyszna, zwykle podawana jest na gorąco z dużą ilością koperku i w towarzystwie młodych ziemniaków. Chcecie przyrządzić ją inaczej? Oto przepis na łososia z młodą kapustą podanego z cytrynową sałatką z kalafiora.

Przepisy na tradycyjne dania świąteczne

Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wielkanoc kojarzy się nam przede wszystkim ze święconką, ale także z wykwintnymi potrawami i wypiekami. Co przygotować na te święta? Oto przepisy szefa kuchni Marcina Sikory na tradycyjne dania. 

Proste przepisy na wielkanocne potrawy

Żurek, sałatka jarzynowa czy mazurek to tradycyjne wielkanocne potrawy. Przygotowanie niektórych z nich zajmuje jednak sporo czasu, przez co zamiast wypoczywać, spędzamy święta w kuchni. Właśnie dlatego warto poza sprawdzonymi klasykami wprowadzić do świątecznego menu coś nowego.

Deser makowy – prosty przepis

Szukasz pomysłu na szybką i słodką przekąskę karnawałową? Polecamy deser makowy na bazie biszkoptu z kremową pierzynką. Jego słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. Największą trudność stanowi pieczenie ciasta, ale za to zapach w domu jest wspaniały i pobudza apetyt. 

Świąteczne dania z nowoczesnym twistem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć potraw, w których główną rolę odgrywają śledź, karp, kapusta, grzyby czy mak. Sposób przygotowania tradycyjnych dań z wymienionymi składnikami oraz ich smak znamy niemal na pamięć. A może w tym roku warto pokusić się o drobne innowacje w bożonarodzeniowym menu? Oto trzy przepisy na świąteczne dania z nowoczesnym twistem. 

Dynia – w daniach słodkich i wytrawnych

Trudno wyobrazić sobie bez niej jesień. Dynia – zdrowa, smaczna i niezwykle wszechstronna przedstawicielka roślin z rodziny dyniowatych. Powstają z niej zarówno zupy, placki i kopytka, jak również ciasta, serniki, muffiny. Jest znakomita w daniach wytrawnych i na słodko.

Tort lodowy – na urodziny i inne okazje

Tort jest szczególnym rodzajem deseru, który wpisuje się we wszystkie ważne uroczystości. Mniejsze torty i torciki sprawdzają się także w roli słodkiego rodzinnego deseru, serwowanego najczęściej po niedzielnym obiedzie. Jaki powinien być idealny tort? Oczywiście nie za słodki! Nic również nie stoi na przeszkodzie, by był to tort lodowy! 

Drożdżowe racuchy dyniowe – prosty przepis

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Uniwersalność, a także jej walory smakowe i zdrowotne sprawiły, że stała się królową polskiej jesieni. Na bazie dyni można przygotować wiele ciekawych posiłków, np. pyszne drożdżowe racuchy dyniowe – świetne na słodki podwieczorek. Brzmi smakowicie? No to zaczynamy!