Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Placki ziemniaczane z cukinią idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.
Składniki (na 4 placki ziemniaczane z cukinią):
- 1 średnia cukinia
- 4 średnie ziemniaki
- 0.7 litra wody, np. Mama i ja
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wodę i podgotuj obrane i umyte ziemniaki. Gotuj 7-8 minut. Ostudź.
- Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Ostudzone ziemniaki również zetrzyj i połącz z cukinią. Całość zasyp 2 łyżeczkami soli i wymieszaj.
- Przełóż zawartość na sitko. Pod spód podstaw miskę i odstaw na 15 minut. Odciśnij płyn i odlej go z miski. Przenieś do niej warzywa z sitka.
- Dodaj jajko, obie mąki, czosnek, pieprz i wymieszaj. Dopraw solą do smaku.
- Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry po około 8-10 minut.
Smacznego!