Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Placki ziemniaczane z cukinią idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub nietuzinkowy dodatek do obiadu.

placki ziemniaczane z cukinią

Składniki (na 4 placki ziemniaczane z cukinią):

  • 1 średnia cukinia
  • 4 średnie ziemniaki
  • 0.7 litra wody, np. Mama i ja
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę i podgotuj obrane i umyte ziemniaki. Gotuj 7-8 minut. Ostudź.
  2. Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Ostudzone ziemniaki również zetrzyj i połącz z cukinią. Całość zasyp 2 łyżeczkami soli i wymieszaj.
  4. Przełóż zawartość na sitko. Pod spód podstaw miskę i odstaw na 15 minut. Odciśnij płyn i odlej go z miski. Przenieś do niej warzywa z sitka.
  5. Dodaj jajko, obie mąki, czosnek, pieprz i wymieszaj. Dopraw solą do smaku.
  6. Rozgrzej gofrownicę i smaż gofry po około 8-10 minut.

Smacznego!

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.