Gęsina uchodzi za arystokrację pośród drobiu. Jest to mięso niezwykle aromatyczne, a przy tym delikatne i zdrowe. Kotlet schabowy to jakby jej przeciwieństwo: pospolity, serwowany w barach mlecznych, robiony z mniej szlachetnego mięsa, czyli wieprzowiny. Co je łączy? To każdemu dobrze znane klasyki polskiej kuchni, które w listopadzie obchodzą swoje święto. Na naszych stołach pojawiają się od lat, cieszą nasze podniebienia i stanowią część kanonu polskiej tradycji kulinarnej.
Na wielkanocnym stole dobrze łączyć tradycję z nowoczesnością, bo dania, które serwujemy, powinny nam przede wszystkich smakować i podkreślać odświętny charakter spotkania. Przykład? Barszcz biały z jajkiem, ale podany z twarogiem roztoczańskim w wersji polecanej przez Marcina Sikorę – kucharza, eksperta kulinarnego Winiarni Zamojskiej.
Nie ma lepszych upominków niż te, które przygotowujemy samodzielnie, a w ich wykonanie wkładamy całe serce. Właśnie takie prezenty są…
Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają precyzyjnie dobrane…
Jeśli dziś jest ten dzień, że mówisz sobie od rana: „Nie daję rady bez czekolady”, nie męcz się. Przyrządź kubek…
Zrób rybę. Bo zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz przyprawy i śmietanę, a także pokusisz się o przyrządzenie…
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj czekoladowe trufle z orzechami i skórką pomarańczową. Już samym aromatem poprawiają nastrój. Przepis: Robert…
Śniadanie na słodko to dobry sposób na początek pochmurnego dnia. Naleśniki z maślanki z sosem karmelowym i owocami są łatwe w przygotowaniu i tak smaczne, że nie można przestać się nimi zajadać.
Nie masz pomysłu na kolację? Zrób zupę z sezonowych produktów leśnych, np. z kurek. Łatwo je przyrządzić i smakują niemal wszystkim. Wystarczy kilka składników i aromatyczny posiłek gotowy.
Sałatki doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w…
Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite i gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. Rozwiązanie? Produkty zbożowe, na przykład makarony czy kasze.
Czy wiesz, że przeciętny Polak spożywa rocznie tylko 12 kilogramów ryb? To bardzo mało! W naszych jadłospisach wciąż dominuje mięso, a szkoda, bo ryby to kopalnia witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Jak je przyrządzić? Na tysiąc sposobów, choćby podawać na kanapce.
Burak, ogórek, rzodkiewki, jogurt, trochę koperku i kilka minut siekania. Efekt? Szybki chłodnik litewski, w sam raz na obiad w wiosenny dzień.
Mleko, śmietanka, pistacje, syrop różany i płatki róż. Oto składniki znakomitego deseru w hinduskim stylu. Jego autorem jest Reza Mahammad, kulinarny ambasador Indii.
Czy wiecie, że kasza gryczana jest świetnym źródłem rutyny? Ten związek to główny składnik wielu suplementów poprawiających odporność. Jesienią nie…
Czas na dynię! Zamiast jednak proponować wam przepis na prostą zupę dyniową, utrudniamy zadanie. Oto recepta na risotto dyniowe i…
Czas na deser: zdrowy, jesienny, pachnący karmelem i gruszkami. Czas na kaszę w innej odsłonie. Przepis: Andrzej Polan Składniki: kasza…
Masz ochotę na zdrowy obiad? Zrób zupę miso. Z warzywami, ziołami i japońskim omletem. Niech będzie inaczej niż zwykle. Przepis:…
Najlepszy sposób na upał? Chłodnik warzywny! Ten z ogórków i awokado robi się tylko w 20 minut. Spróbujecie? Przepis: Marco…
Prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa. Zupa szparagowa. Tak wykwintna, że można ją podawać na uroczystą kolację. Spróbujecie? Przepis: Robert…
Macie ochotę na wiosenne pyszności w luksusowym wydaniu? Wybierzcie się do warszawskiego Le Victoria Brasserie Moderne. Szef kuchni Maciej Majewski…
Wiosna przynosi zapowiedź wielu zmian w sposobie życia, ubierania się, spędzania wolnego czasu i… odżywiania. Tyle teoria. A praktyka? Już…
Macie ochotę na wiosenną sałatę na lunch albo kolację? Wypróbujcie przepis Szefa Kuchni Janusza Myjaka. Pieczony indyk, sałata, owoce i…
To ciasto ma niezwykłą moc. Poprawia humor nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Skusicie się na kawałek z okazji Dnia…
Tym daniem możecie zabłysnąć! Nie jest łatwe w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi wam wszelkie trudy. Przepis na tego łososia…
Kasztany jadalne to przysmak, którego nie mogą odmówić sobie Włosi czy Francuzi. Papierowe rożki wypełnione gorącymi kasztanami są tam nieodzownym…
Sezon na gęsinę uważamy za otwarty. Jak ją przyrządzić, by wzbudziła zachwyt? O przepis poprosiliśmy Jacka Blicharskiego szefa kuchni restauracji…
Czym jest daquoise? To przepyszny lekki, śmietankowy deser rodem z Francji. Przywołuje smak lata i rozpieszcza podniebienie. Jak go zrobić,…
Grzyby, dynie, czy dziczyzna to produkty, które często pojawiają się na naszych stołach jesienią. Jak je wykorzystać w codziennym menu…
Sezon na grzyby w pełni. Dlatego Szef Kuchni Restauracji Filmowej w Warszawie nie tylko serwuje swoim gościom zupę z borowików,…