Macie ochotę na wiosenną sałatę na lunch albo kolację? Wypróbujcie przepis Szefa Kuchni Janusza Myjaka. Pieczony indyk, sałata, owoce i sos z żurawiną. Pyszności.

shutterstock_184520165Przepis: Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł, Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica ZdrójEPSON scanner image

Składniki na 4 porcje:

  • filet z indyka – 300 g
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • czosnek – ½ ząbka
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • sałata mix – 160 g
  • truskawki – 120 g
  • melon cantaloupe – ½ szt.

shutterstock_174457319

Sos

  • ocet balsamiczny o aromacie owoców leśnych – 40 ml
  • miód – 20 g
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • żurawina – 50 g

shutterstock_147702026Przygotowanie:

Filet z indyka w całości zamarynować w oliwie i przyprawach, i piec w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni około 20 minut. Ocet połączyć z miodem, cały czas mieszając, dolewać powoli oliwę, dodać żurawinę i dokładnie wymieszać.

Sałatę ułożyć na talerzu, następnie truskawki, melona, indyka pokrojonego w cienkie plastry, całość skropić sosem.

http://www.drirenaerisspa.pl/krynica-zdroj

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.