To jeszcze nie koniec owocowego sezonu. Śliwki trzymają się jeszcze mocno na bazarkach. Kupujemy je z radością i zapiekamy jako owocowy crumble.

Tekst i zdjęcie: Patrycja Skwierczyńska

Crumble, czyli po angielsku kruszonka, to nic innego, jak angielskie określenie na deser, który ma udawać ciasto. Nazwa powstała w Wielkiej Brytanii podczas II wojny światowej. Ze względu na mały zasób składników spożywczych panie domu nie mogły piec tradycyjnych ciast. Wymyśliły więc przepis, który ma udawać prawdziwy wypiek. Piekły ciasta bez spodu – duszone owoce zapiekały pod kruszonką. Od tamtej pory crumble na stałe zagościło na angielskich stołach. Do przygotowania deseru nadają się wszystkie owoce: truskawki, śliwki, maliny, porzeczki, morele, brzoskwinie, jabłka, wiśnie itd. Możemy je dusić, dawać prosto z kompotu, mrożone lub świeże. Na ciepło z dodatkiem lodów smakują obłędnie! Polecamy użycie migdałów jako dodatkowej posypki, żeby pysznie chrupała.

Składniki na warstwę śliwkową:

8 dojrzałych śliwek (dodajcie więcej, jeśli lubicie)
3-4 łyżki brązowego cukru
100ml soku pomarańczowego lub pół łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu

Składniki na kruszonkę:

200g mąki pszennej
100g masła
1 łyżka cukru
50g migdałów do posypania (opcjonalnie)

Śliwki umyjcie, pokrójcie na połówki i pozbądźcie się pestek. Do rondelka wrzućcie śliwki, brązowy cukier, sok pomarańczowy i cynamon. Gotujcie 3 minuty i umieśćcie w wysmarowanej masłem formie na tartę lub małych foremkach – tak, jak lubicie. Palcami wymieszajcie wszystkie składniki na kruszonkę tak, by powstały grudki. Wyłóżcie kruszonkę na owoce i posypcie migdałami. Pieczcie ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu natychmiast serwujcie z gałką lodów waniliowych!

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.