Rozgrzewające dania

Zawiesiste zupy, kleik, orientalny rosół i deser. Takie rozgrzewające dania kuchni świata polecamy, by umilić sobie jesień. Tekst: Joanna Zaguła…

Ostatnie pomidory

Trochę nam smutno, że lato się kończy i na bazarku pojawiają się już ostatnie pomidory. Zanim jednak powiemy im „addio”,…

Wege grill

Warzywa, owoce, fermentowana soja i sery – taki wege grill przekonuje nawet mięsożerców. Jest zdrowszy i dla nas, i dla…

Jedzenie w sztuce

Piszemy o sztuce, ale obchodzi nas też jedzenie. Stojąc naprzeciwko holenderskich martwych natur, zastanawiamy się więc, co zjeść na kolację.…

Kuchnia dawna

Choć ciężko w to uwierzyć, najstarsza znana książka kucharska pochodzi z I wieku przed naszą erą i przybliża specyfikę kuchni…

Arabskie smaki

Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z…

Zimowe smaki herbaty

Zimą nic tak nie poprawia nastroju jak kubek gorącej herbaty. Można do niej dodać cynamon, pomarańczę, goździki, miód albo anyż.…

Wigilijna zupa śledziowa

Współczesna kuchnia oferuje wiele ułatwień, dzięki którym skraca się czas przygotowywania nawet najbardziej skomplikowanych potraw. Są jednak składniki, które potrzebują…