Domowe lody waniliowe

Macie ochotę na deser z okazji Dnia Dziecka? Zróbcie domowe lody – naturalne, o smaku wanilii, z truskawkową albo borówkową polewą. Przygotowanie trwa krótko, chłodzenie dłużej, ale na dobre rzeczy warto poczekać.

Sałatka z burratą

Sałatka to świetne rozwiązanie na szybki, pożywny wiosenny lunch albo kolację. Wersja z burratą, czyli włoskim serem przypominającym mozzarellę, z którego po przekrojeniu wypływa gęsta śmietanka, a do tego z pomidorami suszonymi, grejpfrutem i pieczywem przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni włoskiej. 

Grill w wersji wege

Majówka rozpoczyna w naszym kraju sezon grillowy! Co położyć na ruszt oprócz tradycyjnej kiełbaski i steków? Co grillować, kiedy nie jadamy mięsa? Wszystko! Warzywa, sery, owoce! Grill w wersji wege może być prawdziwą ucztą. Wymaga jedynie odrobiny pomysłowości. 

Wielkanoc – dania w nowej odsłonie

Wielkanoc pachnie tradycją: wspólnym śniadaniem, na którym królują jajka, a potem świątecznym obiadem z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy?

Sękacz pieczony w domu

To charakterystyczne ciasto przypominające pień drzewa trafiło do Polski z Niemiec jeszcze w średniowieczu. Dziś najczęściej wypieka się je na Podlasiu i Suwalszczyźnie, gdzie sękacz stał się pieczywem obrzędowym. Wielkanoc bez sękacza? Niemożliwe!

Pączki – tradycyjny przepis

Żeby spalić kalorie pochłaniane przy okazji zjedzenia jednego pączka, trzeba biegać przez dwadzieścia minut, tańczyć przez poł godziny albo przez czterdzieści pięć minut namiętnie się całować. Co kto woli… Ponieważ jednak Tłusty Czwartek za pasem, warto być przygotowanym teoretycznie i praktycznie na pączkowe szaleństwo. Oto przepis na tradycyjne domowe pączki – z dodatkiem spirytusu, smażone na smalcu.

Prawdziwa włoska pizza – domowy sposób

Polacy przepadają za pizzą! Okrągły placek z dodatkami i ciągnącym się serem, przygotowany na sposób włoski, najlepiej upiec w piecu opalanym drewnem, ale i bez niego można sobie poradzić. Jak? Oto kilka podpowiedzi i nietypowych przepisów na domową pizzę. 

Sylwestrowe przekąski

Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania i przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy, jak przyrządzić sylwestrowe przekąski – niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu.

Sałatka śledziowa – tradycyjny przepis

Tłuste ryby morskie, takie jak śledzie, makrele, czy łosoś nie bez powodu mają swoje stałe miejsce na świątecznym stole. To porcja zdrowia i bogate źródło kwasów omega-3, które wraz z omega-6 wspomagają rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie tętnicze oraz przyspieszają przemianę materii. Nie lubisz śledzi z cebulką w occie lub oleju, a chcesz mieć na wigilijnym stole tradycyjne danie? Tradycyjna sałatka śledziowa to jest to!

Przepis na gofry piernikowe

Świąteczny czas przepełniony jest pysznymi potrawami oraz korzennym aromatem. Gofry piernikowe to propozycja śniadania, która wpisuje się w podniosły nastrój i zimowy klimat, świetnie smakuje, pięknie wygląda i syci na wiele godzin. Kto chce gofry na dobry początek dnia? 

Pumpkin Spice Latte – w wersji domowej

Pumpkin Spice Latte to modna, aromatyczna kawa, która od lat w sezonie jesiennym wraca do menu kawiarni. Czy można ją przygotować w domu? Bez problemu. Trzeba tylko wcześniej kupić i upiec dynię, a potem pobawić się w baristę. 

Makrela – ryba z dawnych lat w nowym wydaniu

Makrela. Pyszna, delikatna ryba, która jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, przed laty wraz z morszczukiem, królowała na naszych stołach. Wędzona, jedzona palcami wprost z gazety z kawałkiem bułki albo podawana w pastach, kojarzyła się z prostym, pożywnym daniem. Nikt wtedy nie myślał o zawartych w niej wartościowych proteinach, ważnych dla budowy kości. Grunt, by była świeża. Dziś wraca na w innym wydaniu. Makrela z nowoczesnym twistem? Dlaczego nie! 

Sernik dyniowy z karmelem

Sernik dyniowy z karmelem to klasyka w nowej odsłonie. Skradnie wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne, deszczowe popołudnia, kiedy trzeba się pocieszyć czymś słodkim. 

Pasta z buraka z pestkami słonecznika i dyni

Pasta z buraka z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must eat” tej jesieni. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, czy krakersami. Wegetariańskie smarowidełko dla tych, którzy cenią zdrowe dodatki.

Najlepsze ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe ma w sobie kolor i smak wczesnej jesieni, a smakuje wybornie – tak do porannej kawy, jak i popołudniowej herbaty. Ponieważ co roku proszę moją mamę o przepis, tym razem postanowiłam go spisać i udostępnić. Niech idzie w świat i służy łasuchom. Jest proste w przygotowaniu i zachowuje świeżość przez kilka dni, choć zwykle znika błyskawicznie. 

Czekoladowy deser z tofu

Aksamitny, delikatny, a do tego zdrowy i oryginalny – taki właśnie jest czekoladowy deser z tofu, z owocami i orkiszowym spodem z ciasteczek. Świetny na gorące dni, prosty w przygotowaniu i efektowny.

Wegańska tarta ze szparagami

Zaczyna się czas szparagów! Warto z nich korzystać w sezonie, nie tylko ze względu na walory smakowe. Szparagi mają wiele substancji odżywczych, są niskokaloryczne, a można je przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dla wegan, miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy przywiązują wagę do wartościowej diety, znakomitą propozycją będzie tarta ze szparagami na jaglanym spodzie, z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego.

Ciasta chałwowe

Wielkanoc tradycyjnie ma smak drożdżowej babki, sernika, faszerowanych jajek i sałatki jarzynowej. Chrzanu, wędlin, żurku na zakwasie… A gdyby tak tradycyjne słodkości wzbogacić nutką nowoczesności? Co powiecie choćby na ciasta chałowe?

kluski leniwe

Proste i pyszne leniwe kluski

Najlepsze robi moja mama. Delikatne, puszyste, pachnące serem, polane masłem. Choć nie przepadam za słodkimi daniami, jej leniwe kluski posypuję jeszcze brązowym cukrem. W taki dzień jak dziś, kiedy padający od rana śnieg przypomina o zimach z dzieciństwa, obiad w klasycznym stylu jest jak powrót do przeszłości.

mini serniki

Mini serniki z ricotty z musem malinowym

To szalejemy dziś ze słodkościami! Pączki, faworki albo dobry domowy deser. Co powiecie na mini serniki z ricotty z musem malinowym? Kilka składników, kwadrans pieczenia, odrobina przecierania i są. Pyszności na Tłusty Czwartek gotowe.

pączki

Pączki z nadzieniem kokosowym

Ponieważ Tłusty Czwartek za kilka dni, a pogoda wymaga od nas dodatkowej energii przy pokonywaniu śnieżnych zasp, podsuwamy wam pomysł na pączki z nadzieniem. Jak szaleć z pączkami to w karnawale!

śledzie

Sylwestrowe śledzie z cytryną po norwesku

Najlepsze śledzie z cytryną jadam w domu mojej siostry i jej norweskiego męża. W grudniu dostają od kuzyna beczkę śledzi prosto z kutra, a potem przerabiają ryby na różne sposoby – są śledzie korzenne, z musztardą, pomidorami i wreszcie moje ulubione – z cytryną. Zdążycie jeszcze przygotować takie na sylwestrową kolację.

dania

Dania na pożegnanie lata

Świeże zioła, biały ser, kolorowe sałaty, szpinak, dojrzałe pomidory, brzoskwinie. Efekt? Dwie różne wegetariańskie potrawy. Lekkie, zdrowe, jeszcze pachnące słońcem. W sam raz na pożegnanie lata.