Latem zajadamy się goframi z bitą śmietaną i jagodami czy truskawkami, a jesienią i zimą owoce zastępujemy konfiturami lub sosem czekoladowym. Przepisów na gofry jest mnóstwo, a ich smak zależy nie tylko od tego, co na nich położymy, ale też od dodatków do samego ciasta.

gofry
Idealne gofry powinny być chrupiące i złociste. Ich kształt sprawia, że owoce z nich nie spadają, a lody, jeśli spłyną, znajdą się w zagłębieniu wafla, a nie na palcach. Żeby gofry były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku niezbędna jest odpowiednia gofrownica, np. marki Breville, w której płyty zostały pokryte nieprzywierającą powłoką DuraCeramic™. Jest ona mocniejsza i czterokrotnie bardziej odporna na zarysowania w porównaniu z tradycyjnymi powłokami nieprzywierającymi. Przekazuje ciepło szybciej i wydajniej, dzięki czemu domowe gofry można przygotować w krótkim czasie.

Czy wiesz, że jest kilka odmian ciasta gofrowego?  W Polsce bardzo popularne są gofry przyrządzane z ciasta podobnego do naleśnikowego: z mleka, mąki, jajek i tłuszczu. W USA gofry często robi się na bazie maślanki i sody oczyszczonej. Dodatkowo dzięki drobnym modyfikacjom możesz otrzymać różne rodzaje gofrów. Bardziej puszyste, chrupkie albo czekoladowe czy kokosowe. Wszystko zależy od tego, co doda się do masy.

Gofry czekoladowe

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki 
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
115 g posiekanej mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 1/2 szklanki maślanki

Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę i sól. W drugiej misce ubij mikserem jajka z brązowym cukrem i wanilią do momentu, aż zmienią kolor na biały i zwiększą swoją objętość. Stopniowo dodawaj olej, cały czas ubijając. Za pomocą szpatułki połącz suche składniki z czekoladą na zmianę z maślanką, a następnie dodaj do masy jajecznej. Odstaw ciasto na 10 minut. Rozgrzej gofrownicę. Wlej około 1/3 szklanki ciasta na każdą kratkę. Zamknij urządzenie. Smaż od 5 do 6 minut. Powtórz tę czynność z pozostałym ciastem. Gotowe gofry czekoladowe podawaj z jogurtem waniliowym i polewą wiśniową.

Gofry z tartymi jabłkami

Składniki:
250 g mąki
500 g jabłek
100 g masła
3 jajka
50 g cukru pudru
1 saszetka cukru waniliowego
250 ml mleka półtłustego
100 ml płynnej śmietanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce. Rozpuść masło i poczekaj, aż trochę ostygnie. Wymieszaj 3 żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj roztopione masło, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem i starte jabłka. Dobrze wszystko wymieszaj. Delikatnie dodaj ubite wcześniej białka. Nakładaj ciasto do gofrownicy i trzymaj 5-6 minut. Podawaj z cukrem pudrem albo z solonym karmelem. 

Gofry kokosowe

Składniki:
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
puszka mleka kokosowego
4 łyżki cukru
2 jajka
1 szczypta cynamonu w proszku
1 szczypta soli

Przygotowanie
Oddziel białka od żółtek i odłóż na bok. W misce ubij żółtka z cukrem. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem, cynamon oraz sól i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je łyżką do ciasta. Nalewaj ciasto na gorące kratki gofrownicy. Każdy gofr smaż przez ok 5-6 minut. Podawaj z cukrem pudrem lub konfiturą owocową.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.