Nadwaga – jak zacząć z nią walkę?

Nadwaga to problem, który dotyka coraz więcej osób. Według danych przedstawionych przez Narodowy Fundusz Zdrowia, z powodu nadwagi cierpi trzech na pięciu dorosłych. Z kolei według Światowej Organizacji Zdrowia, już 10% dzieci i młodzieży na świecie waży za dużo [1]. Na szczęście z problemem tym można sobie poradzić. Jak skutecznie zacząć walkę z nadwagą? Sprawdź!

Dieta anti-aging – proces starzenia można spowolnić

Anti-aging jest pojęciem zaczerpniętym z medycyny estetycznej i odnosi się do zabiegów mających na celu powstrzymanie procesów starzenia ciała. Termin ten znajduje jednak swoje zastosowanie również w obszarze żywienia. Czy można być dłużej młodym, zdrowo jedząc? Można! Dieta anti-aging istnieje!

Masa mięśniowa bez białka zwierzęcego? To możliwe!

Zastanawiasz się, czy ćwicząc na siłowni można zrezygnować całkowicie z białka zwierzęcego? Planujesz przejść na weganizm lub wegetarianizm, ale nie wiesz, czy nie straci na tym twoja masa mięśniowa? Jeśli nie chcesz utracić efektów swojej pracy na treningach, sprawdź, jak wygląda budowanie tkanki mięśniowej bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Soki BIO – co je wyróżnia?

Coraz częściej zwracamy uwagę na produkty, z jakich komponujemy posiłki, a także napoje, które gaszą pragnienie. Nasza świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i rezygnacji z wysoko przetworzonych produktów zwiększa się z roku na rok. Zdajemy sobie sprawę, że są przyczyną otyłości, czy cukrzycy, dlatego uważniej czytamy etykiety. Czy z sokami jest podobnie? Jak wybierać te dobre i czy etykieta soki BIO ma znaczenie?

Pieprz cytrynowy – lekarstwo na talerzu

Pieprz cytrynowy to nie tylko mieszanka tradycyjnego pieprzu z kwaskiem cytrynowym, ale zestaw przypraw oraz suszonych warzyw, którym przyprawa zawdzięcza unikalny smak i aromat. W składzie pieprzu cytrynowego znajdziemy między innymi: pieprz czarny i biały, kwasek cytrynowy, skórkę cytrynową, cebulkę, czosnek, kukurydzę, pasternak, czy kurkumę. 

Dzień Czekolady i przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada poprawia nastrój, wspomaga pracę mózgu, dodaje energii, łagodzi stres, zmniejsza zmęczenie, wspiera układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami. To wystarczające powody, aby po nią sięgnąć. Jeśli jednak ktoś potrzebuje pretekstu, dzisiejszy dzień jest idealną datą! 12 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekolady! 

Kiszonki – jedz na zdrowie

Kiszonki są naturalnym probiotykiem, wzmacniają odporność, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, ułatwiają trawienie, korzystnie wpływają na metabolizm. Dlaczego jeszcze warto po nie sięgać? 

Rozgrzewająca kasza

Chłodno, coraz chłodniej… W ruch znowu idą czapki, szaliki i wełniane swetry, a w menu pojawia się cynamon, imbir, papryczka chili. I dobrze, bo przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi dodają energii od środka. Rozgrzewająca kasza na śniadanie? To jest to! 

Rozgrzewająca owsianka – przepisy na początek dnia

Owsianka na śniadanie? Taaaak! Przyrządza się ją szybko, a dodanie kilku składników sprawia, że staje się zbilansowanym posiłkiem. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne o tej porze roku. 

dieta

Zdrowe nawyki lepsze niż dieta

Co może być lepsze niż dieta? Zdrowe nawyki! Jeśli myślisz, że to niemożliwe, zacznij od przeczytania tego tekstu, a potem sięgnij po zabawną książkę Mimi Spencer. Zrozumiesz, że zmiana nawyków żywieniowych może być przyjemna.

jak mieć ładną skórę

Jak mieć ładną skórę?

Jak mieć ładną skórę? Jeść dobrze! Dbać, by w codziennym menu było białko, witaminy C i A, E i B, a do tego wypijać dwa litry płynów – najlepiej niegazowanej wody mineralnej.

warzywa pod ręką

Jak jeść w rozmiarze S?

Czy wiecie, że ponad czterdzieści procent kobiet w Europie Zachodniej przynajmniej raz w życiu była na diecie? A reszta nigdy się do tego nie przyznała. A przecież można jeść w rozmiarze S. Trzeba tylko zmienić nawyki żywieniowe, a aktywność fizyczną zacząć traktować poważnie.

Dieta wegańska a sport

Wciąż można spotkać się ze stereotypem chuderlawego weganina jedzącego marchewkę. Tymczasem wystarczy spojrzeć na sportowców-wegan, by przekonać się, że te…

Obiad w pudełku

Chcecie przygotowywać sobie sami jedzenie do pracy, ale nie macie na nie pomysłu? Przedstawiamy propozycje na obiad w pudełku, który…

Zdrowe przekąski

Każdy z nas zna podstawowe zasady zrównoważonej diety. Dużo warzyw i owoców, mało słodyczy i unikanie nocnego podjadania. Czy jednak…

Jedz truskawki

Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin…

Wiosna na talerzu

Chociaż mamy świadomość, że składniki naszej diety powinny być świeże oraz pełne witamin i elementów dostarczających energii, to nie zawsze…

Uważaj na cukier!

W powszechnym rozumieniu cukier to termin określający cukier buraczany lub trzcinowy, który stosujemy do słodzenia. Tymczasem z punktu widzenia żywieniowego…

Odporność na talerzu

Jesienna aura sprzyja infekcjom. Co zrobić, by się przed nimi chronić? Włączyć żywieniowe SOS! Wiele składników z codziennego menu działa bowiem lepiej niż specyfiki zapisywane przez lekarzy.

Jak schudnąć latem?

W lecie dużo łatwiej jest schudnąć, ponieważ organizm sam się broni przed zbędnymi kaloriami. Warto jednak zatroszczyć się o odpowiedni dobór częstotliwości spożywania posiłków i ich jakości.