Dieta wegańska a sport

Wciąż można spotkać się ze stereotypem chuderlawego weganina jedzącego marchewkę. Tymczasem wystarczy spojrzeć na sportowców-wegan, by przekonać się, że te…

Obiad w pudełku

Chcecie przygotowywać sobie sami jedzenie do pracy, ale nie macie na nie pomysłu? Przedstawiamy propozycje na obiad w pudełku, który…

Zdrowe przekąski

Każdy z nas zna podstawowe zasady zrównoważonej diety. Dużo warzyw i owoców, mało słodyczy i unikanie nocnego podjadania. Czy jednak…

Jedz truskawki

Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas, na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin…

Wiosna na talerzu

Chociaż mamy świadomość, że składniki naszej diety powinny być świeże oraz pełne witamin i elementów dostarczających energii, to nie zawsze…

Uważaj na cukier!

W powszechnym rozumieniu cukier to termin określający cukier buraczany lub trzcinowy, który stosujemy do słodzenia. Tymczasem z punktu widzenia żywieniowego…

Odporność na talerzu

Jesienna aura sprzyja infekcjom. Co zrobić, by się przed nimi chronić? Włączyć żywieniowe SOS! Wiele składników z codziennego menu działa bowiem lepiej niż specyfiki zapisywane przez lekarzy.

Jak schudnąć latem?

W lecie dużo łatwiej jest schudnąć, ponieważ organizm sam się broni przed zbędnymi kaloriami. Warto jednak zatroszczyć się o odpowiedni dobór częstotliwości spożywania posiłków i ich jakości.

Spirulina dla zdrowia

Spirulinę znały już starożytne azteckie ludy, które przygotowywały z niej pożywne placki. Dzisiaj jest to ceniony suplement diety oraz składnik kosmetyków. Ze względu na zawartość witamin i minerałów spirulina wpływa korzystnie niemal na każdy aspekt zdrowia, dlatego warto włączyć ją do diety.

Ziarna na śniadanie

Czy wiecie, że według nowej piramidy żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające błonnik pokarmowy, którego spożycie jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego? Do tych produktów należą owoce, warzywa i zboża ze szczególnym uwzględnieniem pełnego ziarna.

Kawa na odchudzanie?

Badania wykazują, że najpopularniejszym postanowieniem czynionym 1. stycznia jest utrata wagi. Niestety, aż 75% z nas porzuca ambitne zamierzenia już…

Dieta bez glutenu

Entuzjaści diety bezglutenowej twierdzą, że wystarczy wyeliminować gluten w 70% z naszego jadłospisu, by poczuć się zdrowszym. Czy to prawda?…

Jesteś tym, co jesz

Dieta ma wpływ na samopoczucie, zdrowie i ciało. Dlatego zmiana nawyków żywieniowych powinna być pierwszym krokiem do pełnej metamorfozy, a…

Co jeść jesienią?

Jesienią nasze organizmy potrzebują więcej witamin i składników mineralnych, by skutecznie walczyć z tak częstymi w tym okresie infekcjami i…

Potrawy na upały

Co jeść w upały? Dania orzeźwiające i energetyczne! Warzywa, owoce, lekkie zupy i sałatki. A czego unikać? Oto kilka podpowiedzi……

Jak pokonać zmęczenie?

Apatia, ospałość i znużenie mogą być wynikiem nieodpowiedniego jadłospisu. Oto lista składników diety dodających energii. 1. Żelazo Niedobór żelaza –…

Owoce w diecie

Owoce są źródłem błonnika i potasu, działają antyoksydacyjnie i poprawiają przemianę materii. Najczęściej zawierają jednak sporo naturalnego cukru, który wpływa…