Miesiące letnie to okres szczególnie lubiany przez miłośników dobrej kuchni. Niektórzy z utęsknieniem oczekują lipca i sierpnia, aby znów sięgnąć po sezonowe owoce i warzywa. O jakich produktach nie możesz zapomnieć i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać?
Wiele produktów spożywczych tak charakterystycznych dla miesięcy letnich wyróżnia się nie tylko bogatym smakiem, ale i walorami zdrowotnymi. To właśnie latem tak dobrze smakują zupy ze świeżych warzyw czy kurki z makaronem. Po jaką żywność koniecznie musisz sięgnąć w tym czasie? Przeczytaj poniższe propozycje.
Kurki – pyszne i zdrowe
Kurki to skarbnica beta-karotenu, witaminy B1 oraz składników mineralnych. Wykazano, że działają przeciwbakteryjnie, a przy tym są niskokaloryczne i sprawdzają się w diecie diabetyków. Klasykiem wśród potraw z ich udziałem jest sos do makaronu lub mięsa. Wystarczy, że na maśle podsmażysz cebulę, czosnek i świeże kurki, a następnie dodasz do tego odrobinę śmietany, koper i natkę pietruszki. Kurki idealnie sprawdzą się również do letnich zup.
Wykwintne szparagi vs. fasolka szparagowa
Szparagi zawierają w sobie fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy, a także witaminę E, C, wapń, fosfor i beta-karoten. Ich delikatny, lekko gorzkawy smak świetnie komponuje się z mięsem. Wystarczy ugotować je na parze, upiec lub grillować, a następnie wykorzystać jako warzywny dodatek do mięs lub spożyć jako przekąskę.
Choć nazwa brzmi podobnie, fasolka szparagowa to zupełnie inne warzywo. W klasycznym wydaniu w kuchni polskiej serwuje się ją ugotowaną i oprószoną bułką tartą, jednak świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup warzywnych.
Niedoceniany bób
Bób z powodzeniem może zastąpić niezdrowe chipsy czy inne przekąski. Stanowi świetne źródło potasu, wapnia, magnezu, cynku, błonnika i aminokwasów. Na długo zapewni uczucie sytości, przeciwdziałając anemii, jednak nie jedz go w nadmiernych ilościach – jest dość kaloryczny i ciężkostrawny. Możesz wykorzystać go do zup, sałatek i wegetariańskich dań jednogarnkowych.
Jeżyny – niezastąpione do deserów
W sezonie letnim w Twojej kuchni nie może zabraknąć soczystych jeżyn. Działają antynowotworowo, poprawiają wzrok i regulują poziom glukozy we krwi, jednocześnie będąc niskokaloryczną, słodką przekąską. Możesz jeść je solo, jak również wykorzystywać w licznych przepisach. Świetnie sprawdzą się do pierogów, naleśników i deserów z lodami czy galaretkami. Chcesz dłużej cieszyć się ich smakiem? Poświęć chwilę i przygotuj konfitury oraz soki na jesień i zimę.
Bakłażan – moc witamin
Ostatnią propozycją, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni latem, jest bakłażan znany z wysokiej zawartości błonnika, antyoksydantów i minerałów. Ma niski indeks glikemiczny i sprawdza się w diecie osób odchudzających się. Może przypominać cukinię, dlatego bywa wykorzystywany zamiennie w przepisach z jej dodatkiem. Bakłażany możesz grillować, gotować na parze, smażyć i piec. Popularną potrawą jest bakłażan faszerowany mięsem mielonym lub innymi warzywami.