Miesiące letnie to okres szczególnie lubiany przez miłośników dobrej kuchni. Niektórzy z utęsknieniem oczekują lipca i sierpnia, aby znów sięgnąć po sezonowe owoce i warzywa. O jakich produktach nie możesz zapomnieć i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać?

sezonowe warzywa i owoce

Wiele produktów spożywczych tak charakterystycznych dla miesięcy letnich wyróżnia się nie tylko bogatym smakiem, ale i walorami zdrowotnymi. To właśnie latem tak dobrze smakują zupy ze świeżych warzyw czy kurki z makaronem. Po jaką żywność koniecznie musisz sięgnąć w tym czasie? Przeczytaj poniższe propozycje.

Kurki – pyszne i zdrowe

Kurki to skarbnica beta-karotenu, witaminy B1 oraz składników mineralnych. Wykazano, że działają przeciwbakteryjnie, a przy tym są niskokaloryczne i sprawdzają się w diecie diabetyków. Klasykiem wśród potraw z ich udziałem jest sos do makaronu lub mięsa. Wystarczy, że na maśle podsmażysz cebulę, czosnek i świeże kurki, a następnie dodasz do tego odrobinę śmietany, koper i natkę pietruszki. Kurki idealnie sprawdzą się również do letnich zup.

Wykwintne szparagi vs. fasolka szparagowa

Szparagi zawierają w sobie fitoestrogeny, które łagodzą objawy menopauzy, a także witaminę E, C, wapń, fosfor i beta-karoten. Ich delikatny, lekko gorzkawy smak świetnie komponuje się z mięsem. Wystarczy ugotować je na parze, upiec lub grillować, a następnie wykorzystać jako warzywny dodatek do mięs lub spożyć jako przekąskę.

Choć nazwa brzmi podobnie, fasolka szparagowa to zupełnie inne warzywo. W klasycznym wydaniu w kuchni polskiej serwuje się ją ugotowaną i oprószoną bułką tartą, jednak świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup warzywnych.

Niedoceniany bób

Bób z powodzeniem może zastąpić niezdrowe chipsy czy inne przekąski. Stanowi świetne źródło potasu, wapnia, magnezu, cynku, błonnika i aminokwasów. Na długo zapewni uczucie sytości, przeciwdziałając anemii, jednak nie jedz go w nadmiernych ilościach – jest dość kaloryczny i ciężkostrawny. Możesz wykorzystać go do zup, sałatek i wegetariańskich dań jednogarnkowych.

Jeżyny – niezastąpione do deserów

W sezonie letnim w Twojej kuchni nie może zabraknąć soczystych jeżyn. Działają antynowotworowo, poprawiają wzrok i regulują poziom glukozy we krwi, jednocześnie będąc niskokaloryczną, słodką przekąską. Możesz jeść je solo, jak również wykorzystywać w licznych przepisach. Świetnie sprawdzą się do pierogów, naleśników i deserów z lodami czy galaretkami. Chcesz dłużej cieszyć się ich smakiem? Poświęć chwilę i przygotuj konfitury oraz soki na jesień i zimę.

Bakłażan – moc witamin

Ostatnią propozycją, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni latem, jest bakłażan znany z wysokiej zawartości błonnika, antyoksydantów i minerałów. Ma niski indeks glikemiczny i sprawdza się w diecie osób odchudzających się. Może przypominać cukinię, dlatego bywa wykorzystywany zamiennie w przepisach z jej dodatkiem. Bakłażany możesz grillować, gotować na parze, smażyć i piec. Popularną potrawą jest bakłażan faszerowany mięsem mielonym lub innymi warzywami.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.