Zastanawiasz się, który tłuszcz powinien zagościć na stałe w twojej kuchni, by wspierać zdrowie serca? Dwoma najpopularniejszymi są olej rzepakowy oraz oliwa. Oba mają swoje zalety i mogą być cennym elementem zdrowej diety. Zobacz, co je łączy, a co różni.
Soki to nieodłączny element zdrowej kuchni. Te świeżo wyciskane, niepasteryzowane poprawiają pracę naszego wnętrza, zaspokajają apetyt i są niezbędne dla świetnego samopoczucia. Naturalne soki uzupełniają minerały, eliminują wzdęcia, poprawiają pracę jelit – po prostu pomagają odzyskać zdrowie. Warto więc zacząć dzień od soku i w ten sposób „obudzić” układ trawienny.
Podlasie to jedyny region w Polsce o tak silnym zróżnicowaniu kulturowym. Mieszają się tu tradycje wszystkich największych religii świata oraz wpływy kształtowania się tożsamości całej Europy Wschodniej. Wielokulturowość regionu jest szczególnie widoczna w tutejszej kuchni, gdzie przenikają się tradycyjne przepisy polskie, białoruskie, ukraińskie, litewskie i żydowskie.
Na zimowy odpoczynek wielu z nas chętnie wybiera góry. Górskie miejscowości mają do zaoferowania nie tylko szlaki narciarskie i piesze, ale unikatową kuchnię, choć potrawy w tych regionach są często dość kaloryczne, treściwe i rozgrzewające. Jakie są popularne dania ze stoków?
Sezon jesienny to prawdziwa gratka dla miłośników zbierania grzybów. Kiedy tylko pogoda zaczyna sprzyjać, aby w lasach był prawdziwy wysyp dorodnych okazów, nadchodzi czas wziąć koszyk w dłoń i ruszyć na grzybobranie. Jest to również jeden z pierwszych zwiastunów nadchodzących świąt. Czy można sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez grzybów? Jednak żeby przetrwały one nie tylko do grudnia, ale i dłużej, warto dowiedzieć się, w jaki sposób przechowywać grzyby, aby nie straciły walorów smakowych i zapachowych. Oprócz popularnego suszenia, grzyby można także zamrozić. Odpowiednie przygotowanie do procesu mrożenia to klucz do zachowania ich aromatycznych właściwości!
Niektórych kawowych purystów z całą pewnością można by straszyć mieloną kawą. Już słyszymy te nerwowe argumenty — utracone aromaty, wilgoć i smak wciągane przez kawę z otoczenia, marnowanie surowca, ograniczanie sobie doznań sensorycznych… Wszystko to pewnym stopniu prawda. Jednak, o ile nie prowadzimy kawiarni specialty, to wyśrubowane normy dbania o pierwszorzędną jakość kawy możemy trochę rozluźnić! Kawa mielona bywa w domu niezbędna!
Już sama myśl o lodowych deserach poprawia humor w takie upalne dni, jak dziś. Lody, granita, czy semifredo mają w sobie na tyle dużo cukru, żeby po schłodzeniu wciąż wydawały się słodkie, ale jednocześnie ich konsystencja działa orzeźwiająco na zmysły. Czy warto pokusić się o desery domowej roboty? Jak zrobić granitę, jak semifredo, a jak lody bez użycia maszynki?
„Dietetyczne grillowanie” – brzmi jak oksymoron, prawda? Grill kojarzy się przecież z mięsem na tyle tłustym, by skwierczało na ruszcie. Tymczasem bez trudu można przyrządzić na grillu zdrowe i lekkie posiłki, uwzględniające warzywa, owoce, czy sery.
Zielone albo białe, cieniutkie, kędzierzawe albo grubsze i mięsiste. Wspaniale smakują z jajkami, lubią towarzystwo serów, dobrej szynki albo boczku, czy wędzonego łososia. Są świetne z pomidorami, masłem, oliwą, ziołami, winem, sokiem z cytryny, truskawkami… Głodni? Czas na szparagi!
Dziś, w 2021 żyjemy w dziwnej rzeczywistości, niejako zawieszeni pomiędzy pandemią a chęcią normalnego życia. Stoimy na rozdrożu, przed nami czas formowania się kształtu post-epidemicznego świata, w którym chcemy żyć w przyszłości. Nie inaczej jest w przypadku rynku kawowego, na który największy wpływ mają najmłodsze pokolenia: milenialsi i pokolenie Z. Jakie są więc trendy kawowe w 2021 roku, które zachodzą przy udziale obu tych grup? Być może to one właśnie ukształtują przyszłość kawiarni.
O tej porze roku smakują najlepiej. Wygrzane na słońcu, dojrzałe i soczyste pomidory można jeść o każdej porze dnia. Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe świetnie smakują w sałatkach, zupach, sosach, na grzankach czy tartach. Zajadajmy, póki sezon trwa.
Jeszcze je znajdziecie w sklepach i na straganach. Ostatnie pęczki zielonych i białych łodyżek to sygnał, że sezon na pyszne i niskokaloryczne szparagi dobiega końca. Łapcie więc chwile i przepis na wykwintną kolację w sam raz na ciepły wieczór.
Obieranie warzyw i owoców wbrew pozorom nie jest wcale łatwym zadaniem. Brak odpowiednich narzędzi sprawia, że przygotowanie jabłka czy marchewki do zjedzenia staje się często mocno problematyczne. Jaka obieraczka do warzyw jest najpraktyczniejsza?
„Gelato. Włoskie lody, sorbety i inne słodkości” to deserowa ekstraklasa w kolorowej oprawie, czyli jedna z najbardziej smakowitych książek tego roku.
To próba generalna przed Wielkanocą i dobry sposób na wprowadzenie zmian w codziennym menu. Więcej warzyw, mniej mięsa to jest to! A pasztety warzywne potrafią zachwycać smakiem i konsystencją. Spróbujcie. Pyszności!
Eleganckie przyjęcia wymagają nie tylko odpowiedniej oprawy stołu czy przygotowania wykwintnych dań. Warto zadbać o ich podanie zgodnie z zasadami savoir-vivre. Jak serwować potrawy gościom, aby mieć pewność, że zostaną dobrze obsłużeni?
Kawę można podawać na wiele sposobów. Smoliście czarną, z mleczną pianką, syropem smakowym… a nawet z cytryną. Pita z umiarem usuwa zmęczenie psychiczne i fizyczne, dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy i pozwala na chwilę relaksu.
Brrr… Zaczyna się prawdziwa jesień. Jeśli coraz częściej marzniesz, a po powrocie do domu marzysz o ciepłych skarpetkach i czymś pysznym, zafunduj sobie dania na rozgrzanie.
Jesień to pora roku, którą można zarówno kochać, jak i nienawidzić. W swej najbardziej atrakcyjnej odsłonie potrafi zachwycić pięknem przyrody. W mniej przystępnej formie może osłabić naszą psychikę. Jak walczyć z jesienną chandrą?
W starożytności drzewo oliwne było symbolem dobrobytu i pokoju, a sama oliwa służyła przede wszystkim do namaszczania i magii. Dziś nie sposób wyobrazić sobie bez niej sztuki kulinarnej. Butelkę dobrej oliwy zawsze warto mieć w kuchni – dla smaku i zdrowia.
Robi się coraz cieplej i dopisuje nam słońce. Nadchodzi więc czas na wycieczki, pikniki i jedzenie w drodze. Radzimy, co…
W zeszłym tygodniu opalałam się na balkonie, a wczoraj padał śnieg. Wiosenna pogoda jest trochę niepokojąca, ale kuchnia sezonowa w…
Polecamy ziołowe napary dla zdrowia i jako alternatywę dla herbaty, jeśli macie jej dość po piątej filiżance w domowym biurze.…
Jak powinno wyglądać idealne zimowe danie, które będzie zdrowe i rozgrzewające? Samo podgrzanie zupy nie wystarczy, więcej powie nam kuchnia…
Niezwykłe, nieprzewidywalne stare odmiany jabłoni mogłyby być wizytówką naszego kraju. Niestety, wtedy po prostu nie moglibyśmy ich produkować tak dużo.…
Mamy dla was garść dobrych porad, dobrych życzeń i polecamy dobre książki, które pomogą wam skomponować menu na Sylwestra. Tekst:…
Choć większość z nas myśli o Bożym Narodzeniu, to nieobce są nam też zwyczaje chanukowe. Dziś podajemy kilka pomysłów na…
Zanim spędzicie przyjemny wieczór, sącząc aromatyczny napar, dowiedzcie się, jak go odpowiednio przygotować. Mamy dla was instrukcję, jak parzyć herbatę.…
Zamiast narzekać, że nie ma świeżych owoców, poszukajcie na półkach zimowych warzyw, dodajcie do nich olej i niech jesienna dieta…
Proponujemy wam dzisiaj pachnące desery. Ale ma być naturalnie, a więc pojawią się kwiaty w kuchni. Tekst: Joanna Zaguła Piszemy…