Trendy kawowe w 2021

Dziś, w 2021 żyjemy w dziwnej rzeczywistości, niejako zawieszeni pomiędzy pandemią a chęcią normalnego życia. Stoimy na rozdrożu, przed nami czas formowania się kształtu post-epidemicznego świata, w którym chcemy żyć w przyszłości. Nie inaczej jest w przypadku rynku kawowego, na który największy wpływ mają najmłodsze pokolenia: milenialsi i pokolenie Z. Jakie są więc trendy kawowe w 2021 roku, które zachodzą przy udziale obu tych grup? Być może to one właśnie ukształtują przyszłość kawiarni.

Sezon na pomidory

O tej porze roku smakują najlepiej. Wygrzane na słońcu, dojrzałe i soczyste pomidory można jeść o każdej porze dnia. Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe świetnie smakują w sałatkach, zupach, sosach, na grzankach czy tartach. Zajadajmy, póki sezon trwa.

Szparagi zapiekane z parmezanem

Jeszcze je znajdziecie w sklepach i na straganach. Ostatnie pęczki zielonych i białych łodyżek to sygnał, że sezon na pyszne i niskokaloryczne szparagi dobiega końca. Łapcie więc chwile i przepis na wykwintną kolację w sam raz na ciepły wieczór.

Pasztety warzywne

To próba generalna przed Wielkanocą i dobry sposób na wprowadzenie zmian w codziennym menu. Więcej warzyw, mniej mięsa to jest to! A pasztety warzywne potrafią zachwycać smakiem i konsystencją. Spróbujcie. Pyszności!

Kawa na zmęczenie

Kawę można podawać na wiele sposobów. Smoliście czarną, z mleczną pianką, syropem smakowym… a nawet z cytryną. Pita z umiarem usuwa zmęczenie psychiczne i fizyczne, dostarcza organizmowi cennych przeciwutleniaczy i pozwala na chwilę relaksu.

dania na rozgrzanie

Dania na rozgrzanie

Brrr… Zaczyna się prawdziwa jesień. Jeśli coraz częściej marzniesz, a po powrocie do domu marzysz o ciepłych skarpetkach i czymś pysznym, zafunduj sobie dania na rozgrzanie.

jak walczyć z jesienną chandrą

Jak walczyć z jesienną chandrą?

Jesień to pora roku, którą można zarówno kochać, jak i nienawidzić. W swej najbardziej atrakcyjnej odsłonie potrafi zachwycić pięknem przyrody. W mniej przystępnej formie może osłabić naszą psychikę. Jak walczyć z jesienną chandrą?

oliwki

Oliwa dla zdrowia

W starożytności drzewo oliwne było symbolem dobrobytu i pokoju, a sama oliwa służyła przede wszystkim do namaszczania i magii. Dziś nie sposób wyobrazić sobie bez niej sztuki kulinarnej. Butelkę dobrej oliwy zawsze warto mieć w kuchni – dla smaku i zdrowia.

Jak parzyć herbatę

Zanim spędzicie przyjemny wieczór, sącząc aromatyczny napar, dowiedzcie się, jak go odpowiednio przygotować. Mamy dla was instrukcję, jak parzyć herbatę.…

Jesienna dieta

Zamiast narzekać, że nie ma świeżych owoców, poszukajcie na półkach zimowych warzyw, dodajcie do nich olej i niech jesienna dieta…

Kwiaty w kuchni

Proponujemy wam dzisiaj pachnące desery. Ale ma być naturalnie, a więc pojawią się kwiaty w kuchni. Tekst: Joanna Zaguła Piszemy…