Jeszcze je znajdziecie w sklepach i na straganach. Ostatnie pęczki zielonych i białych łodyżek to sygnał, że sezon na pyszne i niskokaloryczne szparagi dobiega końca. Łapcie więc chwile i przepis na wykwintną kolację w sam raz na ciepły wieczór.

szparagi

 

Oto jest! Danie w postaci wykwintnej zapiekanki z orzechami, płatkami oraz tartym parmezanem. Można podawać je solo lub z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. Szybkie do przygotowania, pyszne, niskokaloryczne, a cenne ze względu na zawartość w szparagach składników mineralnych i witamin. Szparagi są między innymi źródłem kwasu foliowego (polecanego kobietom w ciąży) i inuliny, która wspomaga wzrost dobrych bakterii w organizmie, a zawarty w nich beta karoten świetnie działa na skórę, włosy i paznokcie. Jakby tego było mało, przyrządza się je w kilkanaście minut. Zainteresowani?

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 3 łyżki płatków migdałowych, np. Kresto
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek orzechów laskowych tartych
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dno średniej foremki do zapiekania posmaruj olejem i wysyp orzechami. Odłam twarde końcówki szparagów. Szparagi opłucz i osusz, a następnie włóż do formy i skrop olejem. Wstaw na 5 minut do piekarnika, potem posyp parmezanem, płatkami migdałowymi, odrobiną soli i pieprzu i zapiekaj kolejne 5 minut. Tak przygotowane szparagi możesz podać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.