Rozgrzewające herbaty

Zmarzłaś, zmęczyłaś się, masz dość świątecznej bieganiny? Zaparz herbatę z aromatycznymi dodatkami. Wzmocni odporność i pomoże uspokoić myśli. Potrzebujesz chwili…

Wielka księga słoików

Kanadyjka Jennifer MacKenzie przekonuje, że konserwowanie żywności to prawdziwa sztuka. Wekowanie pozwala w bezpieczny i zdrowy sposób przechowywać ulubione smaki…

Czas na kiszonki

Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią rarytas sam w sobie,…

Jabłka w kuchni

Bez jabłek trudno sobie wyobrazić jesienne menu. Mało kto wie jednak, że bez tych owoców nie byłoby również… kryminałów Agathy…

Jedz arbuzy

Arbuz jest nie tylko pyszny, ale też wielofunkcyjny. Można się nim najeść, napić oraz… umyć nim buzię. Ważne tylko, by…

Posadź zioła

Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek – któż nie chciałby mieć takiego właśnie ziołowego zestawu na wyciągnięcie…

Nutella i słodkie wypieki

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Za tym szczególnym czasem tęskni każdy z nas. Nie możemy się doczekać wyjątkowej atmosfery, charakterystycznego zapachu choinki przeplatającego się z aromatem domowych wypieków.

Dzień Zdrowego Śniadania

O poranku bardzo często ulegamy pokusie przeróżnych śniadaniowych wymówek, które później przypominają o sobie w najbardziej nieoczekiwanym momencie. I choć jest ich tyle, ilu zaspanych ludzi o poranku, to wbrew pozorom – łatwo je obalić. Szczególnie, że 8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.

Whisky Live Warsaw

Ekskluzywny sesja food pairing przy współudziale szefa kuchni Jarosława Walczyka oraz możliwość degustacji produktów łączonych z whisky, m.in. czekolady, suszonego mięsa, a nawet lodów. Organizatorzy Whisky Live Warsaw 2016 otwierają się na płeć piękną.

Pijmy herbatę jesienią

Czy wiecie, że herbata wspomaga organizm na kilka sposobów. Nieocenione są nie tylko jej właściwości rozgrzewające, ale także pobudzające i wspomagające układ trawienny. To napój w sam raz na jesień.

Jesienne kanapki

Dynia, koper włoski i czarna rzepa to typowo jesienne warzywa, które z powodzeniem mogą służyć nie tylko jako składnik sałatek, ale też pyszny dodatek do kanapek. Spróbujecie?

Chłodniki na lato

Chłodnik to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato. Nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest zdrowy, smaczny oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również fakt, że można ją podawać z różnymi dodatkami.

Głód narasta?

Nie każdy, kto kocha jedzenie, lubi gotować. Zwłaszcza w gorące dni nie chcemy tracić czasu na przyrządzanie potraw. Rozwiązaniem na upały może być orzeźwiający Redd’s, a na głód zamówienie jedzenia. Dlatego, tego lata Redd’s i serwis Pyszne.pl połączyli siły w ramach promocji „Głód Narasta”.

Koktajle dla zdrowia

Owoce i warzywa to nie tylko czysta przyjemność jedzenia, ale bomba witaminowa dla organizmu. Korzyść może być jeszcze większa, jeśli zdecydujemy się na dietę płynną – czyli postawimy na przeciery i koktajle.

Velvet dla Chefów Juniorów

Gotować potrafią nie tylko dorośli, ale także dzieci. Przyrządzanie posiłków jest ciekawym, odprężającym, pobudzającym wyobraźnię zajęciem. Dla wszystkich kucharzy ważne są jednak praktyczne pomoce, na przykład specjalna ręcznika papierowego Velvet z logo programu Master Chef Junior, która wspiera w gotowaniu dzieci.

Dobre przekąski

Zdrowe przekąski to tylko surowe owoce i warzywa? Na stres pomoże tylko czekolada? W gąszczu dietetycznych porad łatwo się zagubić. Dlatego wybraliśmy przekąski, które śmiało można włączyć do zdrowego menu.

Żurawina – niepozorna bomba o uzdrawiającej mocy

Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.

Cukier to naturalny konserwant

Gdyby zapytać przeciętnego Polaka, po co nam cukier w kuchni, odpowiedziałby: aby posłodzić potrawy lub napoje. I jest to zgodne z prawdą. Cukier nadaje potrawom słodki smak i sprawia, że są one smaczniejsze, ale to nie wszystko. Cukier nie tylko polepsza smak potraw, ale także je konserwuje i właśnie z tego powodu jest niezastąpiony w przemyśle spożywczym.