Gałka muszkatołowa w jesiennym menu

Przepyszna, wszechstronna i zawsze świeża, dzięki łatwości, z jaką może być zmieniona w proszek na domowej tarce – gałka muszkatołowa nie bez powodu należy do grona ulubienic szefów kuchni. Nie tylko stanowi najprostszy patent na wydobycie oryginalnego smaku prostych składników, ale też szczególnie apetycznie łączy się potrawami z jesiennego menu.

Delikatnie pikantny i korzenny smak gałki muszkatołowej na dobre zadomowił się w polskiej kuchni, dopełniając recepturę ziemniaczanych zapiekanek, kremowych sosów i gęstych zup. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego, występującego naturalnie na indonezyjskich wyspach Banda w archipelagu Moluki. Zwane są one również Wyspami Korzennymi, ze względu na bogactwo roślin będących podstawą dla pozyskania wielu aromatycznych przypraw. Swą nazwę w języku łacińskim gałka muszkatołowa (Myristica fragrans), zawdzięcza przede wszystkim intensywnemu aromatowi. Obecność gałki muszkatołowej w europejskim menu to jedna z konsekwencji wypraw krzyżowych, które zaowocowały przywiezieniem na nasz kontynent również takich przypraw jak cynamon i goździki.

Przyprawa do wszystkiego

Gałka muszkatołowa należy do tych przypraw, które z powodzeniem mogą być stosowane samodzielnie, by nadać daniu intensywny i oryginalny aromat. Mielone nasiona muszkatołowca korzennego dodaje się do dań mięsnych, zup, zapiekanek, potraw typowo polskich, takich jak bigos, pasztet oraz bitki. Przyprawa ta jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie nie tylko w przypadku dań wytrawnych, ale i przygotowanych na słodko. Z powodzeniem wykorzystuje się ją jako dopełnienie kompozycji aromatycznej ciast – piernika, sernika oraz jabłecznika. Gałka muszkatołowa należy także do kanonu kluczowych dodatków, wzbogacających smak grzanego wina oraz piwa.

Jesień z nutą muszkatu

Smak gałki muszkatołowej doskonale harmonizuje z potrawami typowymi dla jesiennych miesięcy. Chłodniejsze dni to czas, kiedy chętniej sięgamy po bardziej treściwe potrawy, przygotowane w piekarniku lub duszone na wolnym ogniu. Mielona gałka to także doskonały komponent dań z dodatkiem produktów mleczarskich – sera żółtego, gęstej śmietanki oraz masła. „Niemożliwym do zignorowania w domowej kuchni połączeniem są ziemniaki zapiekane w kremowym sosie z dodatkiem gałki muszkatołowej, pod pierzynką tartego sera. Praktycznie każda potrawa z dodatkiem żółtego sera zyskuje na wyrazistości za sprawą szczypty tej niepozornej przyprawy”- przypomina Ewa Polińska z MSM Mońki.

Co jeszcze jesienią warto przygotować,inspirując się wszechstronnością aromatu muszkatu? Oczywiście smażone grzyby, które w połączeniu  jajkami zamienią się w puszystą frittatę. Dzięki wywodzącej się z Indonezji przyprawie również trudna w smakowej aranżacji dynia zaprezentuje się w domowym menu jako warzywo o charakterystycznym i bogatym aromacie.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.