Polskie superfoods

Produkty pełne wartościowych składników odżywczych o egzotycznych nazwach podbiły polski rynek. Niestety, mają często bardzo wysokie ceny… a przecież wiele podobnych, a nawet lepszych, mamy w Polsce od wieków.

Oto lista polskich superfoods, bogatych w witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na nasz organizm, a przy tym są niedrogie i bardzo smaczne.

„Regularne jedzenie tzw. superproduktów na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Przy wprowadzeniu do diety produktów bogatych w błonnik – jak np. siemię lniane i kasze, warto pamiętać o równoczesnym zwiększeniu spożycia wody; w przeciwnym razie skuteczność błonnika jest ograniczona i narażamy się na dolegliwości trawienne” – opowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Kasza jaglana i gryczana – witaminy z grupy B

Gryka i proso to rośliny bezglutenowe. Kasza gryczana zawiera wiele składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika.

Natomiast kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę i krzem. Jest równie smaczna ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.

Buraki – kwas foliowy i żelazo

To doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości antynowotworowe. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka z dodatkiem soku z cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Osoby, które ćwiczą na siłowni, czy biegają w terenie, powinny wypijać taki sok 30 minut przed treningiem.

Jagody i aronia – antocyjany

Nie warto kupować egzotycznych owoców goi i acai, gdy „pod ręką” mamy aronię i jagody. Te pierwsza dzięki dużej zawartości antocyjanów (ma ich więcej niż czarne porzeczki, jagody i wiśnie) doskonale zwalcza wolne rodniki, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.

Jagody również korzystanie wpływającym na układ sercowo-naczyniowy, przeciwdziałają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu LDL i mają właściwości przeciwnowotworowe. A do tego pomagają w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Zawierają witaminy z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź.

Siemię lniane – nienasycone kwasy tłuszczowe

Siemię to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i spora dawka wapnia. Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dobrze wpływa również na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym a także obniżają poziom cukru we krwi.

Żurawina, seler i natka pietruszki – bogactwo witaminy C

Żurawina, seler i natka to „superźródła” witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. Mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie organizmu. Natka zawiera także kwas foliowy, minerały: wapń, magnez.

Seler natomiast zawiera również witaminy A i E, potasu, wapnia, cynku, fosforu i magnezu. Dodatkowo chroni układ nerwowy i moczowy, poprawia trawienie, wzmacnia odporność dobrze wpływa na wygląd naszej skóry.

„Na bazie superproduktów można przygotować szybkie, smaczne i pożywne dania. W wersji wytrawnej można przygotować sałatkę z kaszy gryczanej, pieczonego buraka, kiszonego ogórka i natki pietruszki. Natomiast na słodko polecam kaszę jaglaną z dodatkiem siemienia lnianego, żurawiny, jabłka i pomarańczy. Dania smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno”przypomina Paulina Barros.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.