Napoje rzemieślnicze

Lemoniady, kombucha, yerba mate, soki – polecamy pyszne i zdrowe napoje rzemieślnicze od lokalnych producentów.

Tekst: Joanna Zaguła

Uwaga, uwaga, już niedługo powrócą do nas nasze ukochane i – jakże niepokojące – upały. A wtedy znowu będziemy wam przypominać, żebyście nawadniali organizm. Oczywiście najzdrowiej jest pić po prostu wodę. Ale może będziecie mieli jej dosyć albo zechcecie wziąć ze sobą na piknik czy poczęstować gośćmi czymś fajnym po picia. Jeśli tak, to świetnie! Bo mamy dla was kilka fantastycznych, zdrowych, lokalnych propozycji! Czyli polskie napoje rzemieślnicze.

Soki Braci Sadowników

Sok od Braci Sadowników to sok jabłkowy. Z jabłek, które sami uprawiają w sadzie przyjaznym pszczołom. Zresztą nie tylko im – bo mają w nim też budki lęgowe dla ptaków, zapraszają do niego biedronki, by walczyły ze szkodnikami. Dzięki tym naturalnym metodom sad jest przyjazny też ludziom, bo daje zdrowe jabłka, a Sadownicy robią z nich pyszne soki. Niektóre ze świetnymi dodatkami, np. śliwką, pigwą, marchewką czy przyprawami korzennymi.

Bryza to całkowicie naturalny napój z marakui, inspirowany Brazylią. Jest pyszny i zdrowy, bo zawiera witaminę A, która ujędrnia skórę, wzmacnia włosy i paznokcie, witaminę E, która opóźnia starzenie się skóry oraz witaminę B2, która hamuje wypadanie włosów i nadaje im blask.

Kozia Zagroda Cichostów produkuje niesamowite, naturalne lemoniady. Z pokrzywą, lipą czy głogiem. Te napoje składają się tylko z naturalnych składników i świetnie gaszą pragnienie. Kupicie je na przykład tu.

Agrestada też jest całkiem naturalna, a jej słodycz pochodzi z cukru trzcinowego, którego w napoju jest tylko 3%. Tradycyjnie uprawiany w Polsce agrest (pamiętacie go z działek?) mieszany jest w niej z innymi owocami i trafia do nas w postaci pysznej lemoniady agrestowej.

Mamy też swoją własną yerba mate w butelce, czyli Bombillę. To same naturalne składniki, lekki gaz i najlepsze orzeźwienie i pobudzenie. Można ją kupić z dodatkiem rodzimej mirabelki czy mniej lokalnych jagód acai z żurawiną i granatem albo z egzotyczną pitahayą.

Kombucha Brothers&Sisters

Kombuchę Brothers and Sisters producenci nazywają żywą herbatą. Powstaje z organicznej zielonej herbaty i cukru, kultur bakterii i drożdży. Po czym poddawana jest fermentacji. Efekt? To napój lekki, smaczny i bardzo zdrowy dla naszych jelit.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.