To próba generalna przed Wielkanocą i dobry sposób na wprowadzenie zmian w codziennym menu. Więcej warzyw, mniej mięsa to jest to! A pasztety warzywne potrafią zachwycać smakiem i konsystencją. Spróbujcie. Pyszności!
Tekst: Antonina Majewska
Pasztet warzywny Jadłonomia
Do pasztetów warzywnych przekonałam się dzięki zaprzyjaźnionej nastolatce – wegetariance. Zrobiłam kilka w różnych smakach na Boże Narodzenie i okazało się, że zniknęły ze stołu jako pierwsze, nawet przed kultowym mięsnym pasztetem mojej mamy.
Robiąc warzywne pasztety, korzystałam z przepisów osób, które na kuchni wege znają się doskonale, bo praktykują ją codzienne. Marta Dymek, Agnieszka Maciąg czy Iza prowadząca bloga o wegetariańskim domowym gotowaniu to moje faworytki w tej dziedzinie. A pasztety z ich przepisów zrobią bez problemu nawet początkujący w kuchni.
Pasztet warzywny doskonały według Marty Dymek
Naprawdę doskonały! Robi się go z ugotowanej kaszy jaglanej, przesmażonych warzyw: pora, marchewki, pietruszki, selera naciowego, czosnku, zmielonych orzechów laskowych i solidnej porcji przypraw. Warto zerknąć na ich listę przed wzięciem się do pracy, bo jest tam i lubczyk, i majeranek, natka pietruszki, tymianek, gałka, liście laurowe i ziele angielskie. Sekret polega na posmarowaniu blaszki do pieczenia olejem i wysypaniu jej bułką tartą, a potem powolnym studzeniu pasztetu (najlepiej przez całą noc).
https://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-warzywny-doskonay/
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
Pasztet z cukinii wspaniały według Agnieszki Maciąg
Wspaniały pasztet! Lekki, sycący, do jedzenia na zimno i z ciepłymi sosami w ramach wegetariańskiej kolacji. Jego autorka poleca pasztet w wersji z sosem pomidorowym albo grzybowym. Pasztet robi się ze startej na grubych oczkach cukinii ze skórką, marchewki, cebuli, kaszy manny lub bułki tartej, jaj od szczęśliwych kur, oleju, pęczka natki pietruszki i ziół (świeżych lub suszonych) oraz przypraw. Piecze godzinę, potem studzi w foremce.
https://agnieszkamaciag.pl/cukinia-sezon-rozpoczety/
Pasztet ze śliwką – pozielonemu.pl
Wykwintny pasztet ze śliwkami według Izy
Robiłam ten pasztet na Boże Narodzenie i ponownie mam ochotę go upiec na Wielkanoc. A potem znowu i znowu. Pasztet przygotowuje się z ugotowanej zielonej soczewicy i kaszy jaglanej, ugotowanych warzyw (można najpierw ugotować na nich bulion), cebuli, sosu sojowego, musztardy, oleju, przypraw i oczywiście suszonych śliwek. Piecze się około 50 minut, studzi w foremce, kroi po całkowitym wystudzeniu, a potem pilnuje, żeby nie zjeść od razu całego – z sałatą, chrzanem, kiełkami i dobrym chlebem na zakwasie.
https://www.pozielonemu.pl/2019/01/wykwintny-pasztet-ze-sliwkami.html