O tej porze roku smakują najlepiej. Wygrzane na słońcu, dojrzałe i soczyste pomidory można jeść o każdej porze dnia. Malinowe, koktajlowe, żółte, śliwkowe świetnie smakują w sałatkach, zupach, sosach, na grzankach czy tartach. Zajadajmy, póki sezon trwa.

Latem trudno się obyć bez świeżych pomidorów. Świetnie smakują z serami, wędlinami, mięsem, oliwkami, ziołami, makaronami, na pieczywie, w zupach, sosach, tartach… W dodatku są bogatym źródłem likopenu, silnego antyutleniacza, który chroni komórki, działając przeciwzapalnie. Dietetycy zalecają wzbogacenie menu o pomidory również ze względu na ich zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i zawartość witaminy C.

Jak wybierać najlepsze i najzdrowsze pomidory? Najlepiej kupować te uprawiane bez szkodliwych ulepszaczy gleby i pestycydów oraz środków do ochrony roślin. Znajdziemy takie na miejscowych targach, straganach czy u rolników przestrzegających zasad odpowiedzialnej uprawy, np. na platformie. www.lokalnyrolnik.pl. Zrzesza ona właścicieli małych gospodarstw, którzy oferują świeże warzywa, często posiadające eko-certyfikaty. A co można zrobić, kiedy z rozpędu kupimy trochę za dużo pomidorów? Oczywiście przetwory (sos pomidorowy, kiszone pomidory, czy domowy ketchup) lub też przygotować pyszny, niecodzienny posiłek. Oto kilka przykładów na dania z pomidorów:

Przepisy na dania z pomidorów

Tarta z pomidorami, świeżym tymiankiem i czarnuszką

Przygotuj ciasto, mieszając 200 mg mąki pszennej, 8 łyżek oleju słonecznikowego, 1 jajko, 6 łyżek wody oraz szczyptę soli, pieprzu i świeżych ziół, zagnieć, włóż do lodówki na 45 minut, a następnie przez kwadrans przechowuj je w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj masę (do grubości ok. 1 cm) i umieść w formie do tarty (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Włóż ciasto do piekarnika (o temperaturze 200 stopni) na 15-20 minut. Farsz przygotuj poprzez zmieszanie 2 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżeczek musztardy i szczypty majeranku. Na ostudzony spód nałóż farsz, a na nim pokrojone w plastry pomidory (w dowolnej ilości). Posyp obficie tymiankiem i nasionami czarnuszki, piecz przez kolejne 20 minut w 200 stopniach.

Bób w sosie pomidorowym

Ugotuj 2 szklanki bobu. Zeszklij na patelni 2 duże, pokrojone w piórka cebule. Sparz 8 dużych pomidorów malinowych, a następnie pokrój na kawałki, usuwając nasionka. Dodaj miąższ na patelnię, dopraw szczyptą soli i pieprzu, duś przez kilka minut. Obrany bób zalej sosem i posyp świeżą kolendrą. Danie dla dwóch osób.

Sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli

Pokrój na połówki 2 szklanki pomidorów koktajlowych. Pokrój w pióra obraną cebulę, dodaj do pomidorów razem z 2 łyżkami octu jabłkowego, szczyptą soli, pieprzu i cukru, wymieszaj. Możesz podawać od razu lub schłodzić przez kwadrans w lodówce. Serwuj jako przekąskę w ciągu dnia lub jako uzupełnienie dania obiadowego (to również świetny dodatek do dań z grilla).

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.