Z okazji lata w środku jesieni i urodzaju w runie zachęcamy do leśnych spacerów. A także mamy dla was prosty i pyszny przepis na grzybowe risotto.

Tekst: Patrycja Skwierczyńska

Tegoroczny październik uradował nas ciepłym słońcem. A więc i urodzajem grzybów. Kiedy już we wrześniu myśleliśmy, że to koniec sezonu – oto jest! Wyruszając na weekendowe podróże, do rodziny i znajomych na wsi każdy z nas może zajrzeć do lasu w poszukiwaniu jego złota. Pośród mchu poszukujemy prawdziwków, podgrzybków maślaków, koźlaków… i co potem? Przygotowaliśmy dla was proste i bardzo smaczne grzybowe risotto.

Co będzie potrzebne?

100g podgrzybków (oczywiście dodajcie więcej, jeśli lubicie)
150g ryżu do risotto
3 łyżki masła
cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny
50ml białego wina
sól i pieprz
parmezan
natka pietruszki

Jak przygotować risotto?

Po dokładnym oczyszczeniu świeżych podgrzybków namoczcie je w wodzie, a potem odcedźcie i znowu namoczcie. Woda po nich powinna być czarna. W międzyczasie ugotujcie bulion z włoszczyzny, doprawiony oliwą, listkiem laurowym, zielem angielskim i sosem sojowym. Pokrojoną cebulę i podsmażcie na oliwie i łyżce masła, dodajcie posiekany czosnek i po chwili odsączone z wody podgrzybki. Gotujcie tak chwilę, aż puszczą wodę. Po odparowaniu większej ilości płynu dodajcie ryż i dwie łyżki masła. Trzymajcie na ogniu, aż masło się rozpuści. Wtedy należy wlać wino i poczekać aż odparuje. Następnie przez 17-20 minut dolewać małą chochlą bulionu i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodajcie natkę pietruszki i pokruszony parmezan. Smacznego!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.