Szukasz pomysłu na szybką i słodką przekąskę karnawałową? Polecamy deser makowy na bazie biszkoptu z kremową pierzynką. Jego słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. Największą trudność stanowi pieczenie ciasta, ale za to zapach w domu jest wspaniały i pobudza apetyt. 

deser makowy w pucharkach

Składniki na deser makowy:

Biszkopt (blaszka 15×25):

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 40 g maku mielonego, np. BackMit
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ze śmietany i mascarpone:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura malinowa
  • mandarynki do dekoracji
  • płatki migdałów, np. KRESTO do dekoracji

Przygotowanie:

Zacznij od jajek. Trzeba oddzielić żółtka od białek i z tych drugich ubić pianę na sztywno. Do piany dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj całość delikatnie łyżką. Piecz około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz. Serek mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj do momentu uzyskania sztywnego kremu. W ładnych  szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami. Przed podaniem dobrze jest deser schłodzić. 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.