Szukasz pomysłu na szybką i słodką przekąskę karnawałową? Polecamy deser makowy na bazie biszkoptu z kremową pierzynką. Jego słodycz przełamuje orzeźwiający smak malin. Największą trudność stanowi pieczenie ciasta, ale za to zapach w domu jest wspaniały i pobudza apetyt.
Składniki na deser makowy:
Biszkopt (blaszka 15×25):
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 40 g maku mielonego, np. BackMit
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ze śmietany i mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- konfitura malinowa
- mandarynki do dekoracji
- płatki migdałów, np. KRESTO do dekoracji
Przygotowanie:
Zacznij od jajek. Trzeba oddzielić żółtka od białek i z tych drugich ubić pianę na sztywno. Do piany dodaj cukier i żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do masy. Na koniec dodaj mak i wymieszaj całość delikatnie łyżką. Piecz około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Po ostudzeniu ciasto pokrusz. Serek mascarpone, śmietanę oraz cukier puder zmiksuj do momentu uzyskania sztywnego kremu. W ładnych szklankach na dnie umieść pokruszone ciasto makowe, krem, konfiturę. Drugą warstwę ułóż w tej samej kolejności. Udekoruj mandarynkami i migdałami. Przed podaniem dobrze jest deser schłodzić.