Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie
temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite i gorące posiłki.
Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość
kalorii, co zazwyczaj. Rozwiązanie? Produkty zbożowe, na przykład
makarony czy kasze.

Makarony stanowią świetną bazę do dań na zimno, są także lekką, smaczną
propozycją na posiłek w upalne popołudnie. Aby nadać im orzeźwiającego
smaku, warto, dobierając dodatki, sięgnąć po miętę, limonkę czy awokado.

Makaron z krewetkami i limonką

Przepis: Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: dla 4 osób

Pyszny makaron krewetkiSkładniki:

  • 400 g makaronu Lubella Świderki Tricolore nr 15
  • 200 g obranych surowych krewetek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 50 g masła
  • mały kawałek imbiru
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka kolendry

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut,
normale 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego krewetki,
dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciskamy na krewetki sok z 1 limonki i masło – sos do dania jest już gotowy.
Obtaczamy w nim przygotowany wcześniej makaron i przekładamy na talerze.
Potrawę posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartki limonki.

Pyszny makaron z krewetkami

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.