Najlepszy sposób na upał? Chłodnik warzywny! Ten z ogórków i awokado robi się tylko w 20 minut. Spróbujecie?
Przepis: Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool
Składniki:
2 awokado, obrane i pokrojone na kawałki
4 ogórki obrane bez nasion i posiekane
garść natki pietruszki
garść świeżych liści mięty
1 mała cebula, posiekana
sok z cytryny
250 g jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu
200 g zimnej wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Umyj i osusz warzywa i zioła. Obierz ogórki, awokado oraz cebulę. Wszystkie składniki umieść w malakserze i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Trzymając robota włączonego, powoli wlewaj wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Schłodź w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.