Czekolada na gorąco z malinami

Jeśli dziś jest ten dzień, że mówisz sobie od rana: „Nie daję rady bez czekolady”, nie męcz się. Przyrządź kubek prawdziwie pocieszającego napoju. Z wanilią i malinami.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Z dietetycznego punktu widzenia gorzka czekolada, czyli taka, która ma najmniej cukru, a najwięcej kakao, powinna być składnikiem naszego jadłospisu tak jak warzywa, owoce, ryby, tłuszcze roślinne i czerwone wino. Zawiera bowiem węglowodany, będące podstawowym źródłem energii dla organizmu, magnez, który wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne, buduje zęby i kości, tłuszcz roślinny, obniżający poziom „złego cholesterolu”, żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, cynk i selen podnoszące poziom endorfin (substancji redukujących poziom stresu), teobrominę, która pobudza pracę nerek, wapń i białko, stanowiące budulec kości, flawonoidy, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i pobudzającą kofeinę.

W czekoladzie szukamy uspokojenia i ukojenia. Nie bez przyczyny. Czekolada zawiera magnez, którego poziom w organizmie obniża się z powodu stresu. Czekoladowa tabliczka dostarcza też pewną ilość żelaza, które wspomaga dotlenienie mózgu i tym samym pobudza umysł do pracy. W czekoladzie zawarta jest również teobromina, która  pobudza układ nerwowy w sposób zbliżony do kofeiny oraz fenylotylamina. Ta ostatnia należy do grupy endorfin, a endorfiny to takie substancje, które gdy przedostają się do krwioobiegu, powodują poprawę nastroju. I choćby z tego powodu raz na jakiś czas warto zafundować sobie kubek czekolady.

Czekolada na gorąco z malinami

Składniki:

  • gorzka czekolada – 1 tabliczka
  • mleko, np. Mleko Wiejskie 2% od OSM Piątnica – 250 ml
  • cukier waniliowy – ½ łyżeczki
  • maliny

Przygotowanie:

Podgrzewaj w garnku czekoladę ze szklanką mleka i cukrem waniliowym. Mieszaj, aż do zagotowania i przelej do kubka. Na górę wyłóż kilka świeżych malin.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.