Waniliowa tarta z figami

Masz ochotę na coś słodkiego w karnawale? Zrób kruchą tartę wypełnioną skyrem waniliowym. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a jogurtowa masa właściwie robi się sama. Wystarczy górę deseru udekorować figami i winogronami.

 

Przepis: Robert Muzyczka szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

  • Porcje: 1 blaszka
  • Czas: 45 minut
  • Poziom trudności: średni

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 200 g
  • zimne masło (np. Masło Ekstra od OSM Piątnica) – 100 g
  • jajko
  • sól – ¼ łyżeczki
  • cukier – 2 łyżki
  • łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.

Składniki na masę:

  • Jogurt typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g (OSM Piątnica) – 3 szt.
  • dojrzałe figi  – 6 szt.
  • winogrona – 1 mała kiść

Przygotowanie:

Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronami.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.