Pierogi z owocami to klasyka letniej kuchni i jedno z najbardziej
popularnych dań, uwielbianych zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych.
Podawane są zazwyczaj z cukrem i gęstą śmietanką, ale można serwować
je również z pysznym sosem z białej czekolady i z płatkami migdałów.

 

Biała czekolada doskonale komponuje się ze smakiem delikatnego ciasta i truskawek. Sezon truskawkowy mamy już niestety za sobą, ale możemy wykorzystać mrożone owoce. Oczywiście pierogi można przygotować samodzielnie i nadziać mrożonymi truskawkami, jednak dla wszystkich osób, które mają na nie ochotę, ale nie mają wprawy lub czasu na własnoręczne lepienie, dobrym pomysłem będzie skorzystanie z gotowych rozwiązań.

Składniki:

  • opakowanie pierogów z truskawkami, np. Jawo

sos:

  • tabliczka białej czekolady
  • 200 g śmietanki kremówki
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • płatki migdałowe do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

Czekoladę połam na niewielkie kawałki, włóż do naczynia i wstaw do garnka z gorącą wodą. Podgrzewaj do roztopienia, od czasu do czasu mieszając. Do roztopionej czekolady powoli wlej śmietankę i rozetrzyj na gładką masę. W międzyczasie ugotuj pierogi z truskawkami. Polej gorące pierogi sosem i posyp płatkami migdałów.

Wskazówka:

Sos można wzbogacić odrobiną olejku migdałowego, wówczas uzyska on nieco mocniejszy i bardziej wyrazisty aromat. Gotowe danie możemy przybrać kilkoma listkami werbeny cytrynowej lub mięty.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.