Deser pistacjowy

To ciasto ma niezwykłą moc. Poprawia humor nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Skusicie się na kawałek z okazji Dnia Kobiet?

Przepis: Maciej Majewski, Le Victoria Brasserie Moderne


Le Victoria Brasserie Moderne

Składniki na 8 porcji:

Ciasto

  • polenta – 50 g
  • pistacje – 200 g
  • mąka – 50 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 125 ml
  • masło – 100 g
  • jajka – 3 szt
  • cukier – 200 g
  • sok z cytryny – 50 ml
  • sok z pomarańczy – 50 ml

Sos waniliowy

  • mleko – 500 g
  • żółtka – 200 g
  • śmietana – 63 g
  • cukier – 63g
  • ziarna z 2 lasek vanilli

Kruszonka pistacjowa (15 porcji)

  • cukier – 120 g
  • woda – 120 g
  • pistacje – 120 g

Dodatki

  • lody z zielonej herbaty – 320 g
  • tiul do dekoracji
  • kruszonka

deser pistacjowy

Przygotowanie:

Zmiksować polentę, makę, pistacje i proszek do pieczenia. Dodać oliwę i rozpuszczone masło. Dodać jajka i cukier, ponownie zmiksować. Dodać sok z cytryny i pomarańczy. Wysmarować formę tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.

Sos waniliowy: zmiksować żółtka z cukrem, dodać mleko i śmietanę. Dodać ziarna vanilli. Przełożyć do torby, zawakować. Gotować sous-vide w temperaturze 83 stopni przez 45 minut, nastepnie schłodzić i zmiksować.

Kruszonka pistacjowa: przygotować karmel. Dodać pistacje, wymieszać. Następnie wystudzić i zmiksować.

Na talerzu ułożyć kawałek ciasta pokrojonego w prostokąt. Dekorować tiulem. Na kruszonce pistacjowej ułożyć lody z zielonej herbaty. Rozlać sos waniliowy

Deser pistacjowy

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.