Masz ochotę na zdrowy obiad? Zrób zupę miso. Z warzywami, ziołami i japońskim omletem. Niech będzie inaczej niż zwykle.
Przepis: Grzegorz Łapanowski, ekspert kampanii BRITA
Składniki:
Zupa miso:
- 2 marchewki (mogą być kolorowe)
- 1/2 średniego pora
- 1 pak choy lub młody szpinak
- 2 łyżki jasnej pasty miso
- 150g pieczarek
- sok z cytryny
- sos sojowy
- pęczek kolendry
- 750 ml filtrowanej wody BRITA
- płatki glonów Nori
Omlet japoński:
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 3 krople oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Umyć i obrać marchewki oraz por, a następnie pokroić je „na zapałkę” (w cieniutkie paseczki). Odstawić. Pak choy lub młody szpinak opłukać dokładnie pod zimną, filtrowaną wodą. Płaty Nori pociąć nożyczkami na cienkie paseczki. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki i przesmażyć na maśle aż uzyskają ładny, brązowy kolor. Zagotować w garnku filtrowaną wodę. Zdjąć garnek z gazu i dodać do wrzątku dwie łyżki jasnej pasty miso. Rozprowadzić pastę aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z cytryny, opcjonalnie kilkoma kroplami sosu sojowego.
Jajka ubić trzepaczką aż będą puszyste, dodać do nich cukier, sos sojowy, olej sezamowy, świeżo posiekaną kolendrę a następnie wylać 1/4 masy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażyć omlet z jednej strony przez 2-3 minuty (na małym/średnim ogniu), a następnie zwinąć go przy pomocy szpatułki lub pałeczek w rulonik. Pozostawić na patelni i dolać kolejną porcję (1/4) masy jajecznej. Postępować tak samo z kolejnymi porcjami masy jajecznej. Zwinięty omlet pokroić na 1cm paseczki.
Ułożyć je w miseczkach, dodając do nich przesmażone pieczarki, pokrojony por i marchewkę oraz liście szpinaku lub pak choya. Całość zalewać gorącym, ale nie wrzącym wywarem miso. Posypać posiekaną kolendrą.