Prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa. Zupa szparagowa. Tak wykwintna, że można ją podawać na uroczystą kolację. Spróbujecie?

shutterstock_271618142

Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 Składniki:

•          makaron krajanka, np. Międzybrodzki Makaron – 250 g

•          wiązka białych szparagów

•          woda  – 0,75 l

•          sos sojowy –  1 łyżeczka

•          śmietanka słodka 18%  -100 ml

•          śmietana kwaśna 18% – 100 ml

•          masło  – 1 łyżka

•          mąka  – 1 łyżeczka

•          sól, cukier, biały pieprz do smaku

shutterstock_75259960

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.

Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy. Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.

Fot. Mie(dzybrodzki Makaron - zupa szparagowa

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.