Prosta w przygotowaniu, pyszna i zdrowa. Zupa szparagowa. Tak wykwintna, że można ją podawać na uroczystą kolację. Spróbujecie?
Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
• makaron krajanka, np. Międzybrodzki Makaron – 250 g
• wiązka białych szparagów
• woda – 0,75 l
• sos sojowy – 1 łyżeczka
• śmietanka słodka 18% -100 ml
• śmietana kwaśna 18% – 100 ml
• masło – 1 łyżka
• mąka – 1 łyżeczka
• sól, cukier, biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy. Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.