Burak, ogórek, rzodkiewki, jogurt, trochę koperku i kilka minut siekania. Efekt? Szybki chłodnik litewski, w sam raz na obiad w wiosenny dzień.

Przepis: Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:najlepszy chłodnik litewski

  • 3 jogurty typu greckiego naturalne „Piątnica”
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 średni ugotowany burak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • ½ szklanki wody niegazowanej
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku

Przygotowanie:

Koperek i szczypiorek posiekać.
Ogórek i ugotowany burak obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, a rzodkiewkę
w ćwierć krążki. Wszystko połączyć z jogurtem, dodać wodę i doprawić do smaku
solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy chłodnik wlać do miseczek, na wierzch
położyć np. ugotowane, pokrojone w cząstki jajko. Udekorować gałązkami koperku.

najlepszy chłodnik litewski

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.