Czas na dynię! Zamiast jednak proponować wam przepis na prostą zupę dyniową, utrudniamy zadanie. Oto recepta na risotto dyniowe i dyniowy suflet, których autorem jest Szef Kuchni Miłosz Kowalski.

 KR150909_003

Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham i uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach. Zaangażowany w działalność publicystyczno-edukacyjną, jako wydawca i felietonista portalu „Wszystko dla kucharzy”, jest też współautorem książki „Anglia – kucharska rzeczywistość”.

 

Risotto z dynią

Składniki na jedną porcję:

 

  • dynia – 200 g
  • szalotka – 50 g
  • ryż arborrio – 100 g
  • tymianek
  • wino białe – 50 ml
  • odrobina oliwy
  • masło – około 10 g
  • grana padano – 60 g
  • siemię lniane – 10 g
  • wywar warzywny – około 100 ml
  • pestki dyni

 

Czas przygotowania: 40 minut

20151106-LP8_0026 (1)

Przygotowanie:

 

Szalotkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle w głębokim garnku. Do naczynia dodać ryż i prażyć do uzyskania białego koloru. Następnie dodać wino, tymianek i wywar z warzyw. Ryż powinien być al dente, szacunkowy czas przyrządzania to około 10 minut.

Dynię skropioną oliwą piec w 175 stopniach przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zmiksować dynię na gładkie puree. Przyprawioną masę dodać do ryżu, dodać odrobinę masła i starty ser grana padano.

Podawać  z świeżo tartym serem grana padano, prażonymi pestkami dyni i siemieniem lnianym.

Smacznego!

 

 

Słodki suflet z dyni

Składniki na 4 porcje:

 

  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1/8 l mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 g płatków migdałowych
  • masło do wysmarowania formy

 

Czas przygotowania: 1 godzina

aINc2rZAzhMGoqUg3gYNdWD3rUvAYZz3MQ3rDXGADJw

Przygotowanie:

Kostki dyni gotować w małej ilości wody przez około 10-20 minut, aż do uzyskania miękkości. Dokładnie odcedzić. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z mlekiem, posypać mąką i dobrze wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i skórką cytrynową na puszystą masę. Tak przygotowaną masę wymieszać z dynią połączoną z mlekiem i mąką. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z pozostałymi składankami. Formę wysmarować masłem i wlać do niej masę. Posypać płatkami migdałów, piec ok. 20 min w temperaturze 200°C, a na kolejne 10 min pozostawić w wyłączonym piekarniku.

Smacznego!

shutterstock_300594467

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.