Piękne i lśniące włosy, o których marzysz, to przede wszystkim zdrowe włosy. Osiągnąć ten efekt można nie tylko przez właściwą pielęgnację, ale również przez właściwe odżywianie, czyli zrównoważoną dietę. Niedobór składników odżywczych w codziennym menu ma zasadniczy wpływ na kondycję włosów. Oto dieta dla włosów, czyli przewodnik po kluczowych składnikach, które zapewnią włosom zdrowy wygląd.
Tekst: Angelika Dolińska, specjalistka trycholog, właścicielka kliniki Włos Doskonały
Białko podstawą zdrowych włosów
Włosy składają się głównie z białka, dlatego jego odpowiednia ilość jest niezbędna w prawidłowej, zbilansowanej diecie. Jego niedobór mocno pogorsza jakość włosów i może prowadzić do ich nadmiernej utraty. Warto więc włączyć do swojego menu produkty będące bogatym źródłem białka jak ryby (łosoś, tuńczyk), mięso: wieprzowe, kurczak i wołowina, jaja czy nabiał. Eliminując te produkty, na przykład w diecie wegańskiej, wybieraj rośliny strączkowe takie, jak: fasola, soczewica oraz orzechy i nasiona, szczególnie uwzględniając orzechy włoskie, migdały czy siemię lniane.
Źródło witamin dla włosów
Witaminy odgrywają istotną rolę w budowaniu kondycji włosów. Na szczególną uwagę zasługują witaminy: A, E, C, D oraz witaminy z grupy B. Produkty najbogatsze w witaminę A to czerwona papryka, marchew i dynia. Stosuj je szczególnie w sytuacji, gdy twoje włosy nadmiernie się przetłuszczają. Witaminy E oraz C przyczyniają się do zwalczania wolnych rodników, co ma bezpośredni wpływ na spowolnienie procesu starzenia się skóry głowy oraz włosów. Znajdziesz je w orzechach, pestkach dyni, olejach roślinnych (np. oliwa z oliwek, olej z czarnuszki) oraz w owocach cytrusowych, truskawkach czy pietruszce. Istotną rolę w procesie wzrostu włosów przyczynia się prawidłowy poziom witaminy D. Najlepsze źródła witaminy D w pokarmach to tłuste ryby morskie, jak makrela czy łosoś. Chcąc usprawnić krążenie krwi w obrębie cebulki włosa, co znacznie wpływa na regulację cyklu wzrostu włosów, należy swoją dietę wzbogacać o produkty pełnoziarniste, jaja oraz orzechy.
Nie zapominaj o minerałach
Jednym z najczęstszych niedoborów mineralnych w kobiecym organizmie, wynikającym z utraty krwi podczas cyklu menstruacyjnego, jest niedobór żelaza. Często prowadzi on do anemii, w wyniku czego dochodzi do nadmiernej utraty włosów. Aby do niego nie dopuścić, częściej sięgaj po czerwone mięso, szpinak czy wątróbkę. Należy pamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga niezbędny pierwiastek, jakim jest miedź. Do głównych źródeł miedzi zaliczają się produkty pełnoziarniste, buraki czerwone, pomidory i kasza gryczana – nie powinno więc ich zabraknąć na naszym talerzu. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na cynk, który jest niezbędny dla wzrostu włosów. Dobrym źródłem cynku są m.in mięso, wątróbka, sery, jaja, orzechy i nasiona np. słonecznik, sezam, nerkowce.
Kwasy tłuszczowe – kluczowe dla lśniących włosów
Tłuszcze oprócz prozdrowotnych właściwości są również niezbędne do utrzymania nawilżenia skóry głowy i włosów. Uzupełniaj codzienną dietę o produkty takie jak: łosoś, makrela, orzechy włoskie, siemię lniane, ryby, oleje np rzepakowy, lniany. Zawierają one wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe – omega 3-6-9. Wspierają one regulację hormonalną. Z kolei zaburzenia w tej materii są przyczyną cienkich włosów.
Kolejną niezwykle ważną role kwasy tłuszczowe odgrywają w zapobieganiu łamliwości włosów, ponieważ wpływają na ich elastyczność, zapewniając elementy potrzebne do budowy białek włosa i kwasów tłuszczowych obecnych w naturalnym sebum skóry. Tworzą więc naturalną ochronę dla włosów.
Piękne i gęste włosy zaczynają się od wnętrza. Jeśli chcesz mieć silne, lśniące i odporne na uszkodzenia włosy, zadbaj o zbilansowaną dietę bogatą w białko, witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Zwróć też uwagę na różnorodność przygotowywanych posiłków i… uzbrój się w cierpliwość. Nie od razu Rzym zbudowano.