Czy wiesz, że w każdym ziarnku popularnych, indyjskich przypraw kryje się bogactwo witamin i składników, które szczególnie w trudnym, zimowym okresie wspomogą organizm w walce z infekcjami? Przykładem jest kokosowy dhal z soczewicy – pyszne, pełne roślin i aromatów danie. Gotuj więc na zdrowie.

Bogactwo kolorów, charakterystyczne dla dań indyjskich, to zasługa przypraw, które w Indiach stosuje się do wszystkiego – od potraw mięsnych po desery, a nawet napoje. Przyprawy to kluczowy element komponowania niepowtarzalnych smaków, ale także dodający potrawie, według ajuwerdy – hinduskiej medycyny naturalnej, właściwości zdrowotnych. W kuchni indyjskiej nie może zabraknąć bowiem imbiru, który neutralizuje toksyny, przeciwdziałającego niestrawnościom kminu rzymskiego oraz świeżej kolendry, która działa moczopędnie i alkalizująco. Nadająca indyjskim potrawom pięknej, żółtej barwy kurkuma działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i zwiększa odporność. Kardamon, cynamon i goździki odkażają górne drogi oddechowe, a papryczka chili pobudza krążenie i zapobiega rozwojowi pasożytów. Odpowiednie połączenie tych przypraw ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, nadając jednocześnie potrawom pięknych kolorów, dodających zimą energii.

Curry znaczy sos

Wśród bogactwa indyjskich potraw najpopularniejszą pozostaje wciąż curry. Nie należy mylić go z tajskim, które oznacza specjalne, dostępne w trzech kolorach – żółtym, czerwonym i zielonym – pasty, na bazie których przygotowuje się tajskie dania. Curry indyjskie to charakterystyczny typ potrawy, którego bazą są owoce morza, mięso albo ryby zanurzone w gęstym, aromatycznym sosie. Sama nazwa curry pochodzi od tamilskiego kari, czyli właśnie sos.

Kokosowy dhal z soczewicy

Składniki:

• 240 g cebuli, przekrojonej na pół

• 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki

• 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej

• 400 g mleczka kokosowego

• 300 g wody

• 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w Thermomix lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona

• 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej

• 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych

• kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji


Przygotowanie:

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić przez 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

A jeśli nie masz urządzenia Thermomix:

Cebulę, pomidory i chili zblendować. Składniki przełożyć do garnka. Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min. Dodać szpinak, dokładnie wymieszać. Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.