Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z ich zalet jest minimalizowanie ryzykzatrucia pokarmowego, które jest znacznie wyższe w krajach, gdzie panują wysokie temperatury.

Pikantne przyprawy nie tylko działają bakteriobójczo, ale także wspomagają trawienie oraz sprawiają, że organizm się poci, a tym samym schładza. Jednym z ulubionych dodatków do potraw Tunezyjczyków czy Libańczyków jest harissa – pasta z ostrej papryki. Jeśli z okazji Dnia Pikantnych Potraw, który przypada 16 stycznia,chcielibyście poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, polecamy kilka przepisów.

Bakłażan z soczewicą

Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do takich warzyw jak pomidory, bakłażany, papryki czy cukinie. Tamtejsi kucharze nie szczędzą również przypraw i pikantnych dodatków. Nawet, jeśli nie jesteście miłośnikami dań warzywnych, to warto skusić się na te przygotowanie według przepisów kuchni arabskiej, gdyż ich smak jest intensywny i aromatyczny.

Składniki:

  • bakłażan
  • 1-2 łyżeczki pasty harissa, np.marki Sandra
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • śmietana 18%
  • łyżeczka pieprzu kolorowego
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki migdałów
  • łyżka oleju roślinnego
  • cytryna

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą świeżo mielony pieprz kolorowy, cytrynowy, 1-2 łyżeczki harissy (w zależności od upodobań), przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiażdżone migdały. Wszystko razem mieszamy. Bakłażana przekrawamy na pół i solimy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę, którą puścił. Miąższ bakłażana nacinamy w „kratkę” i nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Soczewicę dokładnie płuczemy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju oraz soli i dodajemy soczewicę. Gotujemy do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy i mieszamy z pietruszką i koperkiem. Na talerz wykładamy soczewicę i bakłażana. Zdobimy kleksem śmietany i skrapiamy sokiem z cytryny.

Zupa z ciecierzycą

Smaczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana tradycyjną potrawą marokańską.

Składniki:

  • 0,5 l bulionu
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki, np.marki Sandra
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • łyżeczka mielonego kminu
  • łyżka harissy, np.marki Sandra
  • natka pietruszki
  • chili w płatkach
  • kozi ser
  • sól do smaku
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

Cebulkę drobno kroimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty korzeń imbiru. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy pomidory, ciecierzycę i doprawiamy kminkiem, harissą oraz solą do smaku. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki, chili oraz kozim serem.

Krewetki z kaszą

Danie idealne dla miłośników owoców morza i pikantnej kuchni. Krewetki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu na posiłek nie poświęcimy więcej czasu, niż wyniesie ugotowanie kaszy.

Składniki:

  • krewetki tygrysie
  • łyżka harissy
  • sok z limonki
  • opakowanie kaszy bulgur
  • łyżka masła
  • cebula
  • liście młodego szpinaku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. Sok z limonki mieszamy z harissą i przyprawami (solą i pieprzem). Obtaczamy w sosie krewetki i smażymy na patelni dopóki nie zmienią koloru. Oddzielnie podsmażamy na maśle cebulę i szpinak. Dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na talerz wykładamy kaszę ze szpinakiem i krewetki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.