Sezon na dynię w pełni, warto więc wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów i urozmaicić jesienne menu. Przykładem są choćby placuszki z dyni i kaszy gryczanej, podawane z jogurtem. To danie w sam raz na kolację.

Placuszki z kaszy gryczanej z dynią świetnie smakują okraszone jogurtem. W wersji dla dorosłych wystarczy dodać do nich sól oraz serwować z bardziej doprawionym sosem np. czosnkowym czy ziołowym.

Składniki na ok 7 szt.:

  • 5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy gryczanej (pół torebki)
  • 1 jajko
  • 1 gruby plaster dyni pokrojony w kosteczkę
  • 4 łyżki kaszki Holle z dynią, kukurydzą i ryżem
  • ½ ząbka czosnku
  • szczypta majeranku
  • olej kokosowy do delikatnego podsmażenia

Przygotowanie:

Ugotować kaszę gryczaną, nieco ostudzić. Obrany i oczyszczony gruby plaster dyni pokroić w drobną kosteczkę, gotować ok 10-15 minut i odcedzić. Tak przygotowana dynię umieścić w misce wraz ugotowaną kaszą. Dodać jako, wyciśnięty czosnek przez praskę oraz kaszkę dyniowa Holle, doprawić majerankiem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju i delikatnie przyklepać, formując placuszki. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia.

Porada: Dynię i kaszę można gotować w tym samym czasie, to znacznie przyspieszy przygotowanie dania. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.