Marchewka, pietruszka, pęczak, czerwona soczewica i zioła, a do tego czterdzieści pięć minut pracy. Warto? Warto! Efekt to pyszne, zdrowe i kolorowe danie. W sam raz na jesienną kolację.

Sałatka z podpiekanej marchewki i czerwonej soczewicy

Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że taka sałatka doskonale nadaje się do serwowania nawet wymagającym gościom. Polubią ją miłośnicy tradycyjnej kuchni, ale też wegetarianie i weganie. Z podanych składników można przygotować 6 porcji.

Składniki:

Na sałatkę:

  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g pęczaku jęczmiennego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz tłuczony

Na sos:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sałatka z podpiekanej marchewki i czerwonej soczewicy

Przygotowanie:

Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.