Sałatka z uszkami to świetny pomysł na lunch lub przekąskę. Jest lekka, wyśmienicie smakuje, ale także wspaniale prezentuje się na talerzu. Dodatkowo jest szybka i prosta w przygotowaniu.

Do przygotowania sałatki oprócz uszek potrzebujemy pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, oliwki, oliwę z oliwek, musztardę, ocet winny i przyprawy. Uszka możemy zrobić samodzielnie, ale równie dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z gotowych uszek, które dostępne są na rynku. Wybierając gotowy produkt warto jednak postawić na ten sprawdzony i godny zaufania. Tylko wtedy możemy być pewni, że efekt będzie prawdziwie zadowalający.


Porcja na 2-3 osoby

Składniki:

  • uszka z pieczarkami, np. JAWO – 1 opakowanie
  • oliwki – 20 szt.
  • świeży szpinak – 1/2 opakowania
  • pomidorki koktajlowe – 1 opakowanie

Sos:

  • oliwa z oliwek – 150ml
  • musztarda – 2 łyżki
  • ocet winny – 50 ml
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie umyj liście szpinaku, pokrój pomidorki na połówki, a oliwki w talarki. Na duży płaski talerz wyłóż liście szpinaku, następnie na szpinak wyłóż ugotowane uszka, pomidorki i oliwki. W osobnym naczyniu przygotuj sos – wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i polej nim ułożoną na talerzu sałatkę.

Wskazówka: Aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie, sałatkę można serwować z sosem śmietanowo-ziołowym, oprószoną tartym serem żółtym.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.