Masz ochotę na kolorowe danie w stylu meksykańskim? Przygotuj pożywną sałatkę
z mięsem, fasolą i warzywami i podaj ją w pieczonej tortilli. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 3 średnie pomidory
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 żółte papryki
  • garść czarnych oliwek
  • puszka czerwonej fasoli (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie tortilli, np. Dan Cake – 4 placki

Składniki na dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
  • szczypta chili
  • sól, cukier do smaku


Przygotowanie:

Do formy na babkę lub specjalnej formy do tortilli wkładamy tortille,
wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut,
pilnując by placki nie przypiekły się zbyt mocno. Gotowe tortille wyjmujemy
z foremek i czekamy, aż ostygną. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód tortilli. Na dobrze rozgrzanym oleju krótko podsmażamy mięso mielone. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, czerwoną cebulę w drobne piórka.
Czerwoną fasolę odsączamy. Na sałatę w miseczkach wykładamy pokrojone pomidory, paprykę, mięso mielone, fasolę i pokrojone w krążki oliwki. Ser żółty ścieramy
na grubych oczkach, posypujemy sałatkę w miseczkach. Składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy każdą sałatkę tuż przed podaniem.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.