Mikołajkowe menu

Chcesz, by mikołajkowy nastrój towarzyszył ci nie tylko w Mikołajki? Zrób coś pysznego do jedzenia: naleśniki, tartaletki. Przed świętami warto poczuć się dzieckiem. Uśmiechnięte buźki i serduszka na potrawach  – to jest to!

Szpinakowe naleśniki „choinki”

Składniki (10 sztuk):

  • świeży szpinak – 80 gramów
  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • mleko – 1 szklanka
  • woda gazowana – 1 szklanka
  • jajka – 2 sztuki
  • olej – 1 łyżka
  • sól – szczypta

Dodatki:

  • ketchup, np. Kotlin Łagodny
  • ser typu mozzarella w plastrach
  • ulubiona wędlina
  • masło klarowane – do smażenia

Przygotowanie:

Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać – najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony – przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć –  w ten sposób powstanie nadziany trójkąt. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.

Kruche tartaletki z paprykowo-pomidorowym twarożkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • łyżka śmietany
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 0/5 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2 łyżki ketchupu, np. Kotlin Łagodny
  • 250 g tłustego twarogu
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta pieprzu
  • łyżka śmietany
  • pół czerwonej papryki

Dodatkowo:

  • ketchup, np. Kotlin Łagodny na nos Rudolfa
  • 10 łyżeczek kremowego serka naturalnego
  • ziarna pieprzu na oczy Rudolfa
  • precelki na rogi Rudolfa
  • odrobina masła i bułki tartej do foremek

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z solą. Siekamy ją z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto dzielimy na 10 części. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciastem i schładzamy przez 15 minut. Twarożek mieszamy ze śmietaną, Ketchupem Kotlin Łagodny, pokrojoną w kostkę papryką oraz jajkiem i przyprawami. Nakładamy do foremek wyłożonych ciastem i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie przyrumienione. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Każdą tartaletkę smarujemy kremowym twarożkiem i ozdabiamy, z precelków tworząc rogi Rudolfa, z ketchupu Kotlin Łagodny nos, a z pieprzu oczy.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.