Dyniowy piernik

Dawniej pierniki sprzedawane były w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób ze względu na bogate w witaminy i składniki odżywcze bakalie i przyprawy. Były również symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, a ich jedzenie w okresie Świąt miało zapewnić powodzenie i szczęście na cały następny rok.

Dziś pierniki to starannie przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury mini ciasteczka, ozdobione lukrem i bakaliami, a także większe wypieki w postaci całych ciast lub fantazyjnie wyglądających piernikowych domków. Masz ochotę upiec piernik? Do dzieła. Oto przepis na dyniowy piernik pełen bakalii.

Dyniowy piernik z rodzynkami

Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych, np. Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich, np. Bakalland
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 700 g obranej dyni
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika, np. Delecta
  • 2 opakowania cukru cynamonowego
  • 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Orzechy prażymy w piekarniku przez ok. 10 minut, w temperaturze 180 stopni, a następnie usuwamy z nich skórki i rozdrabniamy w moździerzu. Część z nich przekładamy do miseczki – posłużą nam do dekoracji. Dynię kroimy na cienkie plasterki długości ok. 2,5 cm. Przekładamy do miski i mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem cynamonowym. Plastry dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Tortownicę o wymiarze 24 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie całość miksujemy, aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy upieczoną dynię, orzechy i rodzynki. Mieszając całość drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Pieczemy przez około 45 minut. Polewę przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu. Polewamy nią wystudzone ciasto, a następnie dekorujemy orzechami laskowymi.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany