Herbata z jadalnymi kwiatami to jeszcze rzadko spotykany napój. Dlatego tak oryginalny, a do tego banalny w wykonaniu. Przed jego podaniem, musimy być jednak pewni pochodzenia kwiatów. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w sklepie, gdzie sprzedawane są te z przeznaczeniem do spożycia.

  1. Stokrotki

Właśnie w marcu rozpoczyna się okres ich kwitnięcia. Stokrotka nie jest wymagająca, dlatego tak często spotykamy ją w parkach i na łąkach. Jest cennym źródłem flawonoidów, olejków eterycznych i beta- karotenu, dzięki czemu sprawdza się np. przy zapaleniu pęcherza. Ma orzeźwiający, lekko miętowy smak.

Składniki:

  • herbata, np. Akbar Pure Ceylon
  • plasterek cytryny
  • łyżeczka miodu lipowego
  • kilka kwiatów jadalnej stokrotki

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Kiedy będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy cytrynę, miód i kwiaty stokrotki.

  1. Czarny bez

Roślina ta bogata jest w wiele witamin, kwasy organiczne i olejki eteryczne. Często wykorzystywana jest w lekach na przeziębienie, gdyż ma działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Herbata z jej dodatkiem będzie niezwykle aromatyczna. Należy jednak pamiętać, że niedojrzałe łodygi i owoce kwiatu bzu mogą być trujące.

Składniki:

  • herbata
  • łyżeczka miodu gryczanego
  • łyżka soku z czarnej porzeczki
  • jadalne kwiaty czarnego bzu

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy miód, sok z czarnej porzeczki oraz posypujemy kwiatami czarnego bzu.

  1. Bratek

Piękne kolory bratków urozmaicą każdą potrawę i napój. Mają łagodny smak, więc nie zdominują herbaty, ale będą uroczym dodatkiem do niej.

Składniki:

  • herbata
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • jadalne kwiaty bratka

Przygotowanie:

Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy i kwiaty bratka.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.