Tarta z fetą, szparagami i pomidorami

Sezon na szparagi w pełni, podobnie jak sezon na czosnek niedźwiedzi. W dodatku pomidory smakują już pomidorowo. To najlepsze powody do tego, by na kolację zrobić wytrawną tartę na cieście z dodatkiem ziaren słonecznika.

Składniki:

Ciasto (foremka na tartę 27 cm)

  • 1/2 szklanki oleju, np. Rapso
  • 1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego, np. Kresto
  • 2 jajka L
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • sól

Nadzienie

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka L
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
  • sól

Dodatki

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • ser sałatkowy typu feta

Przygotowanie:

Utrzyj jajka z olejem Rapsona puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremkę wyciągnij i odstaw na 5 minut. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli. Całość wylej na ciasto w foremce.

Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami. Tartę zapiekaj w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.

Tarta najlepiej smakuje następnego dnia lub po ostudzeniu, posypaną serem feta.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.