Dynia ma rewelacyjny wpływ na zdrowie i urodę, a w połączeniu
z bakaliami, tworzy bombę witaminową, która przyda się nam
podczas jesiennych wieczorów.

Dynia przybyła do Europy w XVI wieku z Ameryki Południowej, gdzie ceniono
ją głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili przede wszystkim
jej walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań z dynią
w roli głównej zaskakuje nawet smakoszy tego warzywa. Przykładem
jest choćby wytrawna tarta.

Wytrawna tarta z dyniąWytrawna tarta z dynią,
kozim serem i ziarnami

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 40 g sera koziego
  • 1 opakowanie ciasta kruchego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
  • świeże zioła do smaku
  • sól i pieprz do smaku

 

 

tarta-z-dynia

Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę dynię
pieczemy w piekarniku
przez ok. 20 minut.
Następnie formę
do tarty wykładamy
kruchym ciastem,
które delikatnie nakłuwamy
widelcem. Upieczoną dynię
przekładamy do formy,
dodajemy rozdrobniony
kozi ser i przyprawy.
Wszystko zalewamy
delikatnie śmietaną
doprawioną przyprawami.
Tartę wkładamy
do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tartę posypujemy Chrupiącą sałatką.

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.