Jesienią najchętniej wybieramy potrawy, które dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości. To czas na wzmocnienie odporności, dlatego komponując menu, warto bazować na warzywach i produktach zbożowych. Przykład? Przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi.

tarta 2Składniki:

3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec

Ciasto:

175 g mąki pszennej
85 g masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
• 0,5 łyżeczki soli

Farsz:tarta z cukinią i otrębami

250 g cukinii
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
120 g sera żółtego
3 łyżki oliwy

Masa jajeczna:

3 jajka
20 ml słodkiej śmietany kremówki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej

otreby_wysokoblonnikowePrzygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wykleić ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Widelcem podziurkować dno i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 min., aż ciasto zacznie się lekko rumienić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Posypać szczyptą soli i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w plastry o grubości 0,5 cm. cukinię i smażyć z obu stron przez kilka minut.

Wyciągnąć ciasto z piekarnika, na dnie rozsypać tarty ser (zostawić trochę sera do dekoracji). Składniki na masę jajeczną dobrze wymieszać. Ułożyć cukinię z cebulą i czosnkiem na tartym serze i zalać wszystko masą jajeczną. Wierzch posypać pozostałym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.