Rabarbarowa tarta

Rabarbar kojarzy się nam z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu lub ciasta drożdżowego. Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego warto czerpać z niego jak najwięcej i choć raz upiec tartę rabarbarową.

Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na kwaskowaty, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i w słodkich deserach. Dobrze smakuje duszony, gotowany lub pieczony. Smak rabarbaru można wzbogacać dodając do niego np. skórkę startą z cytryny, suszone owoce lub orzechy. W połączeniu z tymi składnikami tworzy np. delikatne musy lub sosy. Dodatkowo, ze względu na niepowtarzalny kolor, przygotowane z niego dania staną się również ozdobą naszego stołu.

Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kilogram rabarbaru
  • 200 g orzechów nerkowca, np. Bakalland
  • 100 g daktyli – całe owoce, np. Bakalland
  • 75 g migdałów w płatkach
  • 100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:

Ciasto francuskie wykładamy do formy, w której chcemy przygotować tarte i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w 150 stopniach. Orzechy nerkowca i daktyle moczymy przez ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie. Następnie odcedzamy i wszystko delikatnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Na patelni podsmażamy rabarbar, aż zmięknie i dodajemy do masy z orzechów i daktyli. Całość jeszcze delikatnie blendujemy i dodajemy śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonego ciasta. Całość ozdabiamy pozostałym rabarbarem i posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.