Pancakes, czyli inaczej mówiąc – puszyste placki na maślance – mają tę moc i poprawiają humor w zimowy dzień. Dobre na śniadanie lub podwieczorek. Można je podawać z kremem mascarpone i sosem ze śliwek.

Składniki:

Placki:

1 szklanka mąki

1 jajo

1 szklanka maślanki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka miodu

Krem mascarpone:

250 g mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

1/2 szklanki posiekanych pistacji

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sos:

200 g śliwek kalifornijskich

2 łyżki miodu

1/3 szklanki soku z cytryny

1/2 szklanki soku z pomarańczy

2 łyżki wody różanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta na placki miksujemy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy placuszki. Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, posiekane orzechy i ekstrakt waniliowy, mieszamy. W rondelku podgrzewamy miód z sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy i wodą różaną, dodajemy śliwki, gotujemy, aż owoce zmiękną i blendujemy na jednolitą masę. Ciepłe placuszki podajemy z kremem z mascarpone i ciepłym sosem śliwkowym.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.