Tradycyjne bajgle wywodzą się najprawdopodobniej z Krakowa. Później, razem z podróżującymi za ocean osadnikami, dotarły do Ameryki Północnej, a konkretnie na Manhattan. Od tego momentu stały się ulubioną formą lunchowej przekąski w USA.

Tradycyjny smak bajgla to połączenie serka philadelphia z łososiem. Sekret smacznych bajgli tkwi w sposobie przygotowania ciasta, które jest łatwe do wykonania w domu. Oczywiście możemy wykorzystać również gotowe pieczywo. A jako urozmaicenie naszych doznań smakowych, proponujemy tradycyjne bajgle połączyć z bakaliowymi nutami. Co powiecie na dodatek suszonej żurawiny w połączeniu z kozim serem lub pikantny sos z dodatkiem miechunki peruwiańskiej, a może delikatny migdałowy twarożek jako baza przepysznego smaku?

Przepis na ciasto (8 porcji) 

Składniki:

  • 3 szklanki i 2 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki soli
  • ziarna, np. Bakalland do posypania : mak, sezam, pestki słonecznika bądź pestki dyni
  • 2 łyżki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Następnie 1 szklankę wody mieszamy z miodem, drożdżami, łyżeczką soli i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut (do momentu, aż nabierze jednolitej konsystencji). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze przez chwilę. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kulę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia formujemy z ciasta 8 kulek o tej samej wielkości, w środku każdej robimy dziurkę i formujemy w kształt bajgla. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Aby rozpocząć pieczenie, wyrośnięte bajgle powinniśmy zanurzyć jeszcze w roztworze przygotowanym z 2 szklanek wody, łyżki miodu, sody i 2 łyżeczek soli. Każdego bajgla gotujemy w roztworze przez ok minutę z każdej strony. Gotowe bajgle posypujemy ulubionymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut.

Bajgle z warzywami i pikantnym sosem na bazie Złotych owoców

Składniki (2 porcje):

  • 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
  • 1 słodki pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • garść rukoli
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 czerwona papryka
  • 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej), np. Bakalland
  • 1 papryczka chilli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę i passatę pomidorową, dodajemy Złote owoce (miechunkę peruwiańską) i posiekaną ostrą papryczkę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż składniki połączą się. Odstawiamy do wystudzenia. Bułki delikatnie grillujemy na patelni lub opiekamy w tosterze (tak aby były ciepłe). Następnie na bajgle nakładamy wszystkie pokrojone wcześniej składniki i gotowy sos. Gotowe bajgle możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami.

Bajgle z serem kozim, oliwkami i suszoną żurawiną

Składniki (2 porcje):

  • 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 200 g sera koziego
  • 100 g oliwek
  • 2 gałązki koperku
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 100 g żurawiny, np. z sokiem z granatu Bakalland

Przygotowanie:

W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie układamy na nim szynkę konserwową. Ser kozi kroimy w kostkę, koperek, oliwki siekamy i układamy na pieczywie, dodajemy suszoną żurawinę i wszystko polewamy miodem. Na koniec bajgle ozdabiamy listkiem bazylii.

Bajgle z mozzarellą i twarożkiem migdałowym

Składniki:

  • 2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
  • garść rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 100 gram mozzarelli
  • 200 g migdałów, np. blanszowanych Bakalland
  • 4 łyżki mleka roślinnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie w blenderze umieszczamy mleko roślinne i migdały i miksujemy wszystko na gładką masę. W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie smarujemy pieczywo twarożkiem migdałowym, układamy na nim rukolę, pokrojoną mozzarellę i pomidorki koktajlowe.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.