Masz ochotę upiec na Święta coś wyjątkowego? Przygotuj wegańskie dyniowe choinki i gwiazdki z nadzieniem ze śliwką kalifornijską. Nie tylko doskonale smakują, ale też świetnie wyglądają na stole.

Składniki:

Ciasto:

7g drożdży instant

120ml mleka roślinnego

85g brązowego cukru

1/2 szklanki pure z dyni

skórka z 1/2 pomarańczy

1/4 łyżeczki cynamonu

350 g mąki pszennej

3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)

Nadzienie:

50 g śliwek kalifornijskich

30 g suszonej żurawiny

30 g daktyli

30 g suszonych fig

90 ml soku pomarańczowego

1 łyżka brandy

skórka z 1/2 pomarańczy

łyżeczka skórki z cytryny i limonki

Przygotowanie:

Ciasto:

Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki, wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.

Nadzienie:

Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy.

Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół, przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.

Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.

Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 15-19 minut.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.