Szukasz obiadowej alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu? Wypróbuj przepisy na azjatyckie przysmaki. Teraz to proste, bo składniki niezbędne do przygotowania zupy ramen, miso czy pho znajdziesz niemal w każdym sklepie.

Wegetariański ramen z migdałami

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 3 jajka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 brokuł
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • kiełki rzeżuchy
  • 100 g migdałów blanszowanych, np. Bakalland
  • 200 g sezamu, np. Bakalland
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • olej sezamowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy  kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.

Miso z sezamem

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • 1 kg pieczarek
  • 20 g wodorostów wakame
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g sezamu, np. Bakalland
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego podgrzanego bulionu przekładamy pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Zupa pho z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 1 marchew
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sos sojowy
  • 75 g orzechów nerkowca, np. Bakalland

Przygotowanie:

Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.