Najlepsze przepisy na orientalne zupy

Szukasz obiadowej alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu? Wypróbuj przepisy na azjatyckie przysmaki. Teraz to proste, bo składniki niezbędne do przygotowania zupy ramen, miso czy pho znajdziesz niemal w każdym sklepie.

Wegetariański ramen z migdałami

Składniki:

  • 1 zielony ogórek
  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 3 jajka
  • ½ kg pieczarek
  • 1 brokuł
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • kiełki rzeżuchy
  • 100 g migdałów blanszowanych, np. Bakalland
  • 200 g sezamu, np. Bakalland
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • olej sezamowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy  kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.

Miso z sezamem

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 opakowanie makaronu sojowego
  • 1 kg pieczarek
  • 20 g wodorostów wakame
  • 1 cebula dymka
  • 3 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g sezamu, np. Bakalland
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego podgrzanego bulionu przekładamy pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Zupa pho z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 1 marchew
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie kiełków fasoli mung
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sos sojowy
  • 75 g orzechów nerkowca, np. Bakalland

Przygotowanie:

Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.