Zapiekanka bezglutenowa z makaronem

Ten prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy garść makaronu, ulubione warzywa, przyprawy, dobry ser i kilkanaście wolnych minut. Resztę zrobi piekarnik. 

Zapiekankę można piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas pieczenia folią aluminiową.

 Składniki na 4 porcje:

  • 500 g brokułów
  • 250 g grzybów (pieczarki lub leśne)
  • 1 papryka
  • 1 mozzarella
  • 250 g makaronu bazglutenowego, np. 3 PAULY Teff Fusilli
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

  1. Posmarować naczynie do pieczenia olejem
  2. Warzywa i grzyby umyć,  podzielić brokuły na małe kwiatuszki, grzyby i paprykę pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać mozzarellę.
  3. Rozgrzać na termoobiegu piekarnik do 180 ° C
  4. Wymieszać niegotowany makaron 3 Pauly Teff Fusilli z warzywami i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym
  5. Wymieszać bulion warzywny, śmietanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz.
  6. Przykryć formę i piec zamkniętą w temperaturze 180 °C przez około 35 minut. (Podczas pieczenia po ok 20 minutach wymieszać wszystko jeszcze raz, zamknąć i piec dalej)
  7. Po 35 minutach pieczenia otworzyć foremkę, posypać danie startym serem żółtym i piec w otwartej formie przez następne 10-15 minut, aż ser będzie złotobrązowy.
  8. Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić na około 10 minut.
Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.